Von der Leyen: Az EU 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől

2020. november 09. 18:23

A vakcina hozzáférhetőségéig az embereknek be kell tartani az óvintézkedéseket és vigyázniuk kell egymásra – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

2020. november 09. 18:23
null

Az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől – jelentette be az Európai Bizottság elnöke hétfőn, miután a két cég közölte: kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen. Ursula von der Leyen tudatta: nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel a vakcinák megvásárlásról. A brüsszeli testület elnöke hozzáfűzte, hogy a vakcina hozzáférhetőségéig az embereknek be kell tartani az óvintézkedéseket és vigyázniuk kell egymásra. 

A bizottság már hónapokkal ezelőtt tájékozódó megbeszéléseket tartott több gyógyszervállalattal, többek között a Pzifer-Biontech cégekkel. A testület szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg. 

Az unió végrehajtó szerve várhatóan az összes uniós tagállam nevében keretszerződéssel fogja biztosítani elsőként 200 millió adag beszerzését, valamint további 100 millió adag beszerzésének lehetőségét. Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

(MTI)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2020. november 16. 11:43
Csak kiderül, miért volt ez a nagy tévés őrület: a Pfizer elad 100 milliárd vakcinát 6 dollár /vakcina, ez 600 milliárd dollár, vagy ahogy az amik mondják 600 billió dollár. Ebből már indíthatnak háborút akár Irán ellen is. A háborúban lehet aztán ezerszer többet keresni. A nagy üzletben, fegyvercsörgésben, médiaviharban talán megbújhatnánk, lapulhatnánk mi magyarok?
Magnólia
2020. november 09. 20:48
Ugye ez a két gyártó cég nagyon jól ismert a világban. Mekkora kapacitása van, hogy az Unió részére ekkora mennyiséget tud lekötni, bár az Unió lélekszáma talán nem ennyire kevés. A többi európai ország, vagy a többi kontinens kiktől fog venni. Ki fogja fizetni a révészt?
jánosbácsi
2020. november 09. 19:26
Orbán és a 133 bátor ember orosz vagy kínai vakcinát kapjanak !
balbako_
2020. november 09. 19:08
Ezért kell több lábon állni. Minket érdekel az orosz, kínai és izraeli vakcina is! Mert nálunk az ember érdeke megelőzi az üzleti érdeket. Az EU-ban ez fordított.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!