Mi köze a The New York Timesnak a rabszolgatartókhoz?

2020. július 20. 08:26

A The New York Timest tulajdonló család felmenői között rabszolgatartók is voltak – mutatott rá a New York Post oknyomozó riportja.

2020. július 20. 08:26
null

A The New York Times című liberális lapot tulajdonló Ochs-Sulzberger-család felmenői között rabszolgatartók is voltak – állította a New York Post című lap hétvégi számának oknyomozó riportja. „A helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltam volna” – állapította meg Michael Goodwin újságíró, aki a The New York Post mellett a republikánusokhoz közelálló Fox televízió kommentátora is. Az újságíró szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Sulzberger-családban nemcsak rabszolgatartók voltak, hanem sok családtag az amerikai polgárháború idején (1861-1865) a déli konföderációs erőket és a rabszolgatartókat segítette.

Példaként a szerző az Ochs-Sulzberger-család egyik pátriárkáját hozta fel: Adolph Ochsét, aki – mielőtt megvásárolta a The New York Timest – a Chattanooga Times című lap tulajdonosa volt. A lapban 1900-ban olyan vezércikk is megjelent, amely amellett foglalt állást, hogy az Ochs által is támogatott Demokrata Pártnak „talán ki kellene tartania amellett, hogy a négerek ördögi szavazati jogát szeszélyből terjesztették ki”. Hat esztendővel később, a konföderáció elnöke, Jefferson Davis századik születésnapján a lap "nagyszerű déli vezetőnek" titulálta a konföderációs elnököt.

Ochs anyagilag is támogatta két konföderációs tábornok, Robert Lee és Stonewall Jackson emlékművének elkészítését a déli Georgia államban. Később a testvére, George Ochs pedig az 1930-as években – miközben a The New York Timesnál dolgozott –, a Konföderáció Veteránjai Fiainak nevű egyesület New York-i egyletét is vezette. A New York Post publicistája leszögezte azt is: a család egyik tagjának, Bertha Levy Ochsnak (Adolph Ochs anyjának) legalább öt rabszolgája is volt Mississippi államban. S valószínűleg Bertha unokaöccsének, John Mayernak is volt rabszolgája. „Vajon nem kellene a Timesnak is előbb saját magán kezdenie a konföderációs múlt feltárását?” – fogalmazta kérdésbe az álláspontját a New York Post publicistája.

Az oknyomozó riportról hírt adó jobboldali Breitbart News portálja vasárnap emlékeztetett arra, hogy a liberális The New York Times az elmúlt hónapokban folyamatosan népszerűsítette azt az „1619 Project” című, Nikole Hannah-Jones által írt esszésorozatot, amely történészek szerint meghamisítja az Egyesült Államok történelmét és azt állítja, hogy az ország önálló története nem az 1776-os Függetlenségi Nyilatkozattal kezdődött, hanem csak 1619-ben, amikor Virginiába megérkeztek az első rabszolgák az afrikai kontinensről.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. július 20. 20:35
Társadalommérnökök vezénylik a purparlét.
Vermacska
2020. július 20. 12:29
Szerintem vissza kellene állitani az eredeti állapotot. A "rabszolgaivadékok" megkapják az őseik munkájának ellenértékét, de ezzel eggyütt visszaszállitásra kerülnek a kiinduló helyükre.
Zsoel
2020. július 20. 10:57
Visszataszító ez az álszenteskedés. Az egész amerikai rabszolgapiac a kiválasztottak kezében volt, ahogy a média is (a félreértések elkerülése végett: neve ellenére sem az Ochs, sem a Sulzberger nem német eredetű család). Meg ahogy gyakorlatilag minden, amiben pénzt szimatol az a kampós orruk. Mese habbal, hogy a Jew York Timesnál nem tudtak erről. Pontosan tisztában voltak vele, csak amerikai liberális körökben most a BLM-mártírkodás a divat, hát most jött el az ideje, hogy az újság is mea culpázva "rádöbbenjen" a szennyes múltra (amelyből az alapítók annak idején olyan jól éltek, hogy saját napilap létrehozására is futotta). Mocskos képmutató banda!
nemecsekerno_007
2020. július 20. 10:42
Dobrev Klárának a felmenői között véreskezű kommunisták voltak. Erről mikor ír a New York Times?!?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!