Merkel a német szövetségi kormány és a tartományok együttműködését sürgette

2020. május 27. 18:13

Az új fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint továbbra is alacsony.

2020. május 27. 18:13

A német szövetségi kormány és a tartományok együttműködését sürgette a koronavírus által okozott válsághelyzetben Angela Merkel kancellár a keleti tartományok vezetőivel tartott szerdai videokonferenciáját követő sajtótájékoztatóján. „Nagyon is egyetértek azzal, hogy mindenkinek a saját hatáskörében kell eljárnia” – hangsúlyozta. „Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy nekem kancellárként és a kormányomnak is fontos, hogy az alapvető kérdésekben egyetértsünk” – tette hozzá.

Mint mondta, alkalmazni kell a közös óvintézkedési tervet, amelyben a szövetségi kormány és a tartományok már megállapodtak. „Ez azt jelenti, hogy legalább másfél méteres távolságot kell tartani, szájat és orrot takaró maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, illetve olyan helyeken, ahol a másfél méter távolságot nem lehet betartani” – ismertette. Merkel mindemellett a tartományok nagyobb gyakorlati szerepvállalását emelte ki, különösen, hogy egyes kelet-német tartományok a járványügyi intézkedések lazítását sürgetik. A kancellár szerint a legutóbbi adatok tükrében nagyobb felelősség hárul az egyes tartományokra, hogy saját hatáskörben döntést hozzanak az iskolai oktatásról, a logisztikáról és a higiéniai előírásokról.

Merkel mindemellett fontosnak tartotta a százezer főre jutó legfeljebb heti 50 – egyes tartományokban 35 – fertőzöttre vonatkozó küszöbértéket, amelynek meghaladása esetén vészmechanizmus lép életbe. „Még mindig a járvány elején tartunk” – intett óvatosságra a német kancellár. „Még nincs oltóanyagunk, sem gyógyszerünk. Ugyanakkor már jobban ellenőrizzük a helyzetet” – tette hozzá. Az új fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint továbbra is alacsony, legutóbbi adatok szerint 362. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint eddig 181 524 esetet regisztráltak, akik közül 8386-an hunytak el a kórban. Az RKI szerint a fertőzöttek nagy része, mintegy 162 800-an már meggyógyultak.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. május 27. 20:08
stasi-soros...........stb
Gregorius
2020. május 27. 19:42
Úgy tudom, hogy annak idején még a győztesek íratták be a német Alaptörvénybe ezt a "szövetségi állami" strukturát, amin még népszavazással sem lehet módosítani. Tartottak egy igazán egységes Németországtól.
Falfirka
2020. május 27. 19:02
mindenkinek saját hatáskörben kell eljárnia.." de azért az lesz, amit én mondok.
néhai Ch.Pilot
2020. május 27. 18:49
Miért? N e m mű k ö d n e k e g y ü t t ? Zum Donnerwetter! Frau Mengele, gyorsan egy "hosszú kések éjszakáját"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!