Hongkongi járványkutató: Óvatosan az elsietett újranyitásokkal

2020. április 25. 19:59

Óvatosságra int Gabriel Leung, Hongkong vezető járványkutatója.

2020. április 25. 19:59

Gabriel Leung, a Hongkongi Egyetem vezető járványkutatója szerint katasztrófához is vezethet az elhamarkodott újranyitás Európában – fogalmazott a Der Spiegelnek adott interjújában. „A járvány kordában tartása mindenhol megbukott. Vagy csak elnyomni lehet, vagy ciklikusan egy húzd meg-ereszd meg játékot játszani vele, azonban ezen ciklusokból rengeteg kell” – jelentette ki a kutató, majd hozzátette, hogy egy adott ország egészségügyi rendszerének kapacitásától és felkészültségétől függ a várható és optimális nyitások időpontja is. A professzor állítása szerint az enyhítések előtt „pöröllyel kell leverni” a napi fertőzések számát. Leung szerint azért van erre szükség, mert az újranyitások csak akkor kezdődhetnek el, ha a koronavírusos beteg már kevesebb, mint ahány ember újonnan kapja el a fertőzést. A járványkutató szerint az új típusú koronavírus nagyon sokáig jelen lesz. Szerinte ahhoz, hogy kezelhetővé váljon globális szinten a járvány, legalább a Föld lakosságának fele el kell, hogy kapja. A védettségen szerinte segíthet a védőoltás, azonban erre a legoptimistább számítások szerint is még 9 hónapot várni kell, de vannak kutatások, melyek szerint 12-18 hónapot.

Leung az interjúban kiemelte a tesztelés és a kontaktkutatás fontosságát is, de hozzátette, hogy lazítás is befér az intézkedések mellé. A németországi Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) becslése szerint a Leung által is említett terjedési mutató már a kritikus 1 alatt van, így elkezdődhetnek az enyhítések. Az RKI szombati adataiban 2055 új esetet és 152 438 regisztrált fertőzést mért, míg az áldozatok száma elérte az 5500-at. Az RKI korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor szabad komolyabb lazítást bevezetni, ha az új esetszám tartósan 1000 alá megy és pusztán párszázas nagyságrendbe kerül.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. április 25. 22:53
...vagy kilovagol? talán ez utóbbi...:)
Harangláb
2020. április 25. 22:52
Szerintem meg előbb utóbb eljön mindenhol a felismerés, hogy nem lehet hónapokig lefagyasztott gazdasági alapokon nyugvó társdalomban élni, és akkor is el kell indulni, ha az óvintézkedések mellett is terjed a járvány. A két rossz közül, ez lesz a kevésbé rossz, és kész!
Kanmacska
2020. április 25. 20:28
Én elhamarkodottnak érzem a lazításokat. Szerintem újabb hullám fenyegeti azokat az államokat, amelyikek korán nyitnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!