Trump: Augusztus végéig is eltarthat a járvány

2020. március 17. 06:14

Bárzár New Yorkban, rendkívüli iskolaszünet Moszkvában, arcmaszkos plázázás Kazahsztánban – fokozódik a nemzetközi helyzet.

2020. március 17. 06:14

Az új típusú koronavírus járványa várhatóan július végéig, augusztusig eltart – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn délután a Fehér Házban a vírusellenes küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján. „Ha jól végezzük a munkánkat, akkor a szakemberek szerint júliusig, augusztusig megfékezhető a járvány” – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump a kormányzat nevében javasolta, hogy az emberek, köztük a teljesen egészséges fiatalok is, kerüljék el az olyan összejöveteleket, ahol tíznél több személy van. Megjegyezte ugyanakkor: „úgy tűnik”, hogy a Washingtonhoz közeli Camp Davidben megtarthatják a G7-es országok tanácskozását.  A gazdasági visszaesés mértékét firtató újságírói kérdésre válaszolva Trump hangsúlyozta: „nem a recesszióról gondolkodunk most, hanem a vírusról”. Hozzáfűzte: a tőzsde „majd gondoskodik önmagáról”. Megerősítette viszont, hogy a kormányzat támogatni fogja a légitársaságokat, amelyek egyébként 50 milliárd dolláros segítséget kértek.

Az elnök egyúttal bejelentette, hogy a kormányzat átmeneti kórházak létrehozását fontolgatja. Szintén kérdésre válaszolva hozzáfűzte: gondolkodnak azon is, hogy a hadsereget igénybe vegyék az időleges kórházak kialakításához. Ezt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója vetette fel egy hétfő reggeli televíziós interjújában. Az ABC televízió műsorában a kormányzó elmondta: ismételten felkérte a hadsereg mérnöki karát, hogy segítsen több kórházi férőhely, elsősorban intenzív osztályok kialakításában.

Nem akar előválasztási halasztást Trump

Az amerikai elnök „feleslegesnek” mondta a keddre tervezett előválasztások bármelyikének is az elhalasztását. Kedden négy tagállamban és egy tengerentúli területen választanak az amerikaiak, és Ohio kormányzója, Mike DeWine a sajtókonferenciával egy időben vetette fel, hogy el kellene halasztani az államban tartandó előválasztást. Trump leszögezte: a választások esetleges elhalasztásának ügyében a döntést az egyes tagállamokra bízza.

Deborah Birx főorvos, a kormányzati munkacsoport egyik tagja a sajtóértekezleten hangsúlyozta: amennyiben az amerikaiak a következő 15 napban betartják a kormányzat előírásait és javaslatait, „drámai változásokra” számíthatnak. Birx szerint különösen fontos, hogy az emberek ne vegyenek részt olyan összejöveteleken, ahol tíz főnél többen vannak. Fontosnak mondta azt is, hogy abban az esetben, ha valaki akár csak enyhe tüneteket is észlel magán, a családtagjai is vonuljanak önkéntes karanténba legalább 14 napra.

Közben Washingtonban bejelentették: az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság felfüggeszti a meghallgatásokat. Így a többi között például meghatározatlan időre elnapolják a Donald Trump amerikai elnök adóbevallásainak vizsgálatát kérő beadvány mérlegelését is. A legfelsőbb bíróság – amelynek kilenc tagja közül kettő nyolcvan évnél idősebb – közleményben tudatta, hogy a bírák a folytatják ugyan a napi munkát, de telefonon keresztül.

Az amerikai kommentátorok ezzel kapcsolatban emlékeztettek rá, hogy utoljára több mint száz évvel ezelőtt, az 1918-as spanyolnátha-járvány idején függesztették fel a munkát, azt megelőzően pedig 1793-ban és 1798-ban a sárgaláz-járvány miatt kényszerült tevékenysége átmenti felfüggesztésére.

Hétfőn Phil Murphy, New Jersey kormányzója nem elrendelte, hanem önkéntes tilalomra kérte a keleti parti tagállam lakosait. Mint fogalmazott: reggel 8 és délután 5 óra között ne hagyják el otthonaikat, segítsék a koronavírus terjedésének megakadályozását.
A kormányzó úgy fogalmazott „a nem alapvető utazásokat nagyon erősen nem javasolja”. New Jerseyben egyébként rendkívüli állapot van érvényben. Az intézkedést Murphy Andrew Cuomo New York-i és Ned Lamont connecticuti kormányzóval tartott közös sajtókonferencián jelentette be. A kormányzók bejelentették azt is, hogy hétfő estétől mindhárom államban mozikat, kaszinókat, éttermeket, presszókat és fitneszklubokat zárnak be. Az éttermekben csakis elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket. A döntés visszavonásig érvényes.

Iskolaszünet Moszkvában

Tanítási szünetet rendelt el március 21-től április 12-ig az orosz főváros közoktatási intézményeiben hétfőn Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere. A polgármester, akit Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn a koronavírus terjedése elleni védekezés kormányzati koordinációs tanács első elnökhelyettesévé nevezett ki, április 10-ig megtiltotta az 50 fősnél népesebb rendezvények megtartását is a fővárosi zárt helyiségekben. Emellett jelentősen kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyek esetében a beutazóknak 14 napos elkülönítésnek kell alávetniük magukat.

Az új rendelkezés az összes európai országot és az Egyesült Államokat érinti. Korábban a karanténba vonulás kötelezettsége csak a Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Iránból érkezőkre terjedt ki.
Oroszország hétfőn lezárta határát Fehéroroszországgal, arra hivatkozva, hogy Minszk nem tartja be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványellenes ajánlásait, és nyitva tarja a határátkelőhelyeit. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a döntésről nem értesítették előre.

Korábban Oroszország az orosz-lengyel és az orosz-norvég szárazföldi határán tiltotta meg az áthaladást. Kedden leáll a vasúti közlekedés Oroszország és Kazahsztán kötözött. Az orosz kormány hétfő este a honlapján közölte, hogy szerdától május 1-ig erősen korlátozzák a külföldiek beutazását az országba. A tilalom nem vonatkozik a hivatalos küldöttségek tagjaira, a követségi és konzulátusi dolgozókra, a nemzetközi kamionforgalom sofőrjeire, a légi tranzitutasokra, valamint a légi, a folyami és a tengeri járművek személyzetére. Nem érinti a korlátozás a diplomáciai, szolgálati, vagy családi közeli hozzátartozó elvesztése miatt kiadott turistavízummal rendelkező, illetve az Oroszországban bejelentett lakhellyel rendelkező személyeket sem.

Az intézkedéseket a moszkvai kormány a WHO ajánlásaival magyarázta. Az orosz parlament alsóháza hétfőn közölte, hogy egészségügyi elővigyázatosságból elmarad Szergej Lavrov külügyminiszter és a képviselők szerdára tervezett eszmecseréje. Az orosz kulturális minisztérium hétfőn megtiltotta a külföldiek számára az orosz múzeumok és kiállítások látogatását.

Az orosz kormány 300 milliárd rubeles (3,6 milliárd eurós) programot hirdetett meg a kór terjedése által okozott károk ellensúlyozására. A hétfőn közölt hivatalos összesítés szerint Oroszországban eddig 93 ember kapta meg a koronavírust. Ezek közül 86 esetben külföldről hurcolták be a kórt. Az ismertté vált fertőzöttek száma egy nap alatt 30 fővel nőtt, közülük 20 új beteget Moszkvában regisztráltak.

Rendkívüli állapotról döntött Jereván, arcmaszkos plázázás Kazahsztánban

Az örmény kormány rendkívüli ülésén rendkívüli állapot bevezetéséről döntött március 16-tól április 14-ig az új típusú koronavírus-járvány miatt. Nikol Pasinján kormányfő tájékoztatása szerint Tigran Avinján miniszterelnök-helyettes vezetésével létrehoznak egy operatív törzset a kabinet döntéseinek végrehajtására.

Jereván utazási korlátozásokat is bevezetett azokkal az országokkal szemben, amelyekben nagyon magas a fertőzöttek száma. Külföldről az örmény állampolgároknak hazatérhetnek, de kéthetes karanténba kell vonulniuk. Betiltják a tömegrendezvényeket, és bezárják az oktatási intézményeket. Örményországban eddig 30 megbetegedést jelentettek, s háromszázan vannak karanténban.

Kazahsztán a vírusfertőzés terjedésének megakadályozása végett felfüggesztett 49 rendszeres, és ritkított 84 nemzetközi légi járatot. Felfüggesztették a menetrend szerinti buszjáratokat is Kínával, Mongóliával, illetve Üzbegisztánnal, illetve egyelőre nem adnak ki több engedélyt a Kirgizisztán, Üzbegisztán, Oroszország, Kína, Mongólia, Ukrajna és Tádzsikisztán irányába nem menetrend szerinti személyfuvarozást végzőknek.

A kazahsztáni hatóságok emellett elrendelték, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokba csak arcmaszkkal lehessen belépni, a bejáratoknál pedig testhőmérséklet mérésére alkalmas kamerákat helyezzenek el a betegek kiszűrésére. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök veszélyhelyzetet hirdetett vasárnap április 15-ig. Rendelete értelmében a diplomatákon és a kormányzati engedéllyel rendelkező személyeken kívül senki nem léphet be az országba, illetve senki sem távozhat onnan. Kazahsztánban tíz koronavírus-fertőzöttet tartanak számon.

Kersti Kaljulaid, az EU-tag Észtország elnök hétfőn telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a koronavírus terjedése ellen foganatosított intézkedéseket. Az észt államfő közölte: beszéltek arról is, hogy miként lehet szavatolni az észt állampolgároknak és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező lakosoknak a biztonságos hazajutását. Észtország eddig 205 fertőzöttről számolt be. A tallinni vezetés március 13-án rendkívüli állapotot vezetett be, betiltották a tömegrendezvényeket, az oktatási intézményeket bezárták, és otthoni oktatásra tértek át. Március 17-től Észtország lezárja határait a külföldiek előtt.

Sorra zárják le határaikat a latin-amerikai országok is

Helyi idő szerint hétfőn Chile, Guatemala, Kolumbia és Venezuela is bejelentette, hogy megtiltja a belépést. Chile és Guatemala egyelőre 15 napra zárja le határait. Sebastián Pinera chilei elnök bejelentése értelmében a belépési tilalom szerdán lép életbe. A hazaérkező chileieknek pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Az országban eddig 155 koronavírusos fertőzöttről tudnak.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök hasonló intézkedéseket jelentett be, miután újabb 6 embernél mutatták ki a betegséget az országban. A térségben először Salvador zárta le határait, ahol még nem találtak fertőzöttet. A múlt hét folyamán aztán Argentína, Peru, Panama és Honduras is megtiltotta a beutazást. Hétfő este Iván Duque kolumbiai elnök is tudatta, hogy az ország március 17-től május 30-ig lezárja határait a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A venezuelai, 2200 kilométer hosszú határ lezárását már korábban bejelentették. Kolumbiában 58 fertőzött van.

A Hispaniola szigetén fekvő Haiti is lezárta 380 kilométeres határát a sziget keleti felén elterülő Dominikai Köztársasággal.

Helyi idő szerint hétfő éjjel Nicolás Maduro venezuelai elnök is bejelentette, hogy „totális karantént” rendel el az országában. Egyidejűleg közölte, hogy több mint kétszeresére, 16-ról 33-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma Venezuelában. Az ország a vírustól függetlenül évek óta súlyos társadalmi, politikai és gazdasági válsággal küzd. Latin-Amerikában és a térségben Salvadorban, Nicaraguában, Haitin és Belize-ben nem találtak egyelőre fertőzöttet.

Lenín Moreno ecuadori elnök azt jelentette be, hogy a Fórum Dél-Amerika Haladásáért (Prosur) 8 tagországa, Ecuador mellett Brazília, Argentína, Chile, Paraguay, Kolumbia, Peru és Guyana összehangolja a bevezetendő beutazási korlátozásokat.

A Covid-19 névre keresztelt betegséget okozó SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly év végén jelent meg a kínai Hupej tartományban. Kínában nagyrészt mostanra sikerült megfékezni a terjedését. A pekingi vezetés kedden 13 új halálos áldozatról számolt be, amivel 3226-ra nőtt a betegségben elhunyt emberek száma. A SARS-CoV-2 összesen 80 881 embert fertőzött meg az ázsiai országban. A kedden ismertetett adatok szerint hétfőn 21 új fertőzöttet jelentettek, viszont külföldről is csaknem ugyanannyian, 20-an érkeztek fertőzötten.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2020. március 17. 06:32
Most Németország is megtapasztalhatja, hogy milyen is az agyelszívás, ha a rovására csinálják. Hány európai ország tehetséges, adófizetői közpénzen kiképzett szakembere dolgozik a németeknek? Sok százezer telepedett le Németországban Oroszországtól Portugáliáig és Finnországtól Albániáig. Ők meg akkora vitrsaftot csapnak egyetlen szakemberük miatt, hogy bejárja a fél világot a visszhangja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!