Szükségállapot a szlovák kórházakban

2011. november 29. 12:57

15 szlovákiai kórházban hirdetnek szükségállapotot az egészségügyben kialakult válsághelyzet miatt.

2011. november 29. 12:57

Szükségállapotot hirdetnek ki 15 szlovákiai kórházban az ország egészségügyi rendszerében kialakult válsághelyzet miatt – jelentette be Iveta Radicová miniszterelnök a szlovák kormány rendkívüli ülését követően. A kabinet így reagált arra, hogy a szlovákiai kórházak orvosainak mintegy harmada felmondott munkáltatójának, s ennek következtében több egészségügyi intézményben december elsejétől orvoshiány fenyeget. Radicová többször is megismételte, hogy „nagyon-nagyon nehezen meghozott döntésről” van szó, de más megoldás jelenleg nem mutatkozott.

A kormányfő elmondta, hogy az intézkedés nem egész kórházakat, hanem csak a felmondások által veszélyeztetett osztályokat, s elsősorban konkrét orvosokat fog érinteni. Az érintett orvosok számára a törvény munkakötelezettséget ír elé, s megvonja egyebek között a sztrájkjogot.

Radicová emellett újra felszólította az orvosokat, hogy fogadják el a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, és térjenek vissza betegeikhez. A kormány mintegy 300 eurós általános béremelést ajánlott az orvosoknak, míg azok 707 eurós átlagos béremelést követelnek. Radicová szerint a jelenlegi válságos gazdasági helyzetben ezt a követelést a kormány nem tudja teljesíteni.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anticonstitutionnelle
2011. november 29. 14:53
Az egészségügy fizetős lesz (vizitdíjhez hasonló módon, jóval drágább áron) nincs más választás. A biztosítási rendszer alapból jó lenne ha többen fizetnék a járulékot, nem pedig úgy mint most hogy 10 emberből 3 perkál. Remélem lesz a kormánynak annyi esze, hogy nem emeli tovább a munkavállalók terheit, hogy ezt a fenntarthatatlan rendszert tovább működtesse mert akkor bukták a voksom.
lionheart
2011. november 29. 14:20
Ja, igen, a belinkelt dokumentumban benne vannak a vasarloerovel korrektalt adatok is az europai orvosfizetesekrol. Mit gondolnak a tisztelt forumozok, melyik orszag az utolso?
lionheart
2011. november 29. 14:15
A magyar orvosok fizetese: 465 - 1061 EUR A szlovak orvosok fizetese: 1494 - 2631 EUR Forras: http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/orvosi_fizetesek_europa_orszagaiban/177425/ Felmeres ideje: 2011. junius NO COMMENT.
Gombóc XVI. Artúr
2011. november 29. 13:59
Nahát! Ezek szerint nemcsak a magyar orvosok a gonoszok! Máshol is azt várják, hogy fizessék meg a munkájukat! Úgy néz ki igaz a mondás, hogy "az állam a legrosszabb gazda"... Amúgy az a 7 Euró nyilván valaminek a %-a.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!