A leginkább költséghatékony terápia a hatásos terápia

2017. október 17. 02:03

Nem csitul a tiltakozás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő új innovatív gyógyszerbeszerzési rendeletével kapcsolatban. Előzőleg már foglalkoztunk azzal, hogy a szegedi onkológia vezetője helyesli a tervezett intézkedést, de többek között a betegszervezetek is fellépnek ellene. Az MTI legújabb információja szerint a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke is védhetetlennek tartja az új szabályozást.

2017. október 17. 02:03

Pajkos Gábor ezt arra a tervezetre reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, amely szerint ezentúl több betegségtípusban is csak a legolcsóbban beszerezhető innovatív gyógyszerrel lehetne megkezdeni a rákbetegek kezelését.
   
 Az MKOT elnöke közleményében úgy fogalmazott, a személyre szabott orvoslás lényege, hogy a daganatos beteg számára választunk gyógyszert, s nem központilag kijelölt gyógyszerhez rendeljük hozzá a rákbetegeket, „ahogyan azt most bevezetni tervezik".
    
 Pajkos Gábor érvelése szerint statisztikailag hiába hasonló eredményességű két vagy három onkológiai gyógyszer, ezek nem egymással felcserélhető terápiák. A különböző hatóanyagok a ráksejteket más pontokon támadják, más jelátviteli útvonalakon hatnak, más az adagolási módjuk, eltérhet a mellékhatásuk is. Az első választásként adott terápia sikere határozza meg leginkább a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét, a beteg sorsát – tette hozzá.
    
 A szakember kitért arra, a vaklicit – amelynek során egy betegcsoportnál a legolcsóbb készítményt preferálja a társadalombiztosító – jól működhet a lejárt szabadalmi védettségű gyógyszerek esetében. Ha két, azonos betegségtípusban és stádiumban lévő rákbeteg csak azért kapja ugyanazt a gyógyszert, mert az a legolcsóbb, a megtakarítás csak látszólagos, mivel ez adott betegnél az eredményesség rovására mehet – véli.
   
 Felhívta a figyelmet arra is, hogy az innovatív gyógyszerek felhasználását nem terápiaszűkítéssel lehet hatékonyabbá tenni, hanem például a részletes molekuláris patológiai vizsgálatok gyors és széles körű elérhetővé tételével, mert a tumorok genetikai jellemzőinek lehető legkorábbi ismerete az egyik kulcsa a minél pontosabb terápiaválasztásnak, az egymás után alkalmazható terápiák megtervezésének.
   
 Pajkos Gábor közölte: orvosszakmailag nem védhető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) mostani eljárása, miszerint adminisztratív alapon, áralkuról áralkura szabnák meg, mivel lenne kötelező megkezdeni az egy-egy adott csoportba tartozó rákbetegek kezelését. Az MKOT elnöke ellentmondást lát abban, hogy a társadalombiztosító eddig szakmailag indokoltnak látta megadni a terápiaválasztás lehetőségét, most mégis megvonná ezt a szakorvosoktól, illetve a betegektől.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2017. október 17. 12:19
Ismerek orvost, aki kéthavonta megy Tunéziába nyaralni. Gyakran látok nála gyógyszerügynököt is. Add össze. Legyen véleményed. Igen , de hogyan. Az ellenkezőjére is van példa. Nem kléne az embereknek hazudni. Egyenesen kéne élni. Főleg az írástudóknak. Akkor is, ha nem éri meg. Van egy Dávid zsoltár, amiben ez van: Az az igaz ember, aki, ha kárára is esküszik, meg nem változtatja. ( Vagyis nem a hasznát szolgálja, hanem az igazságot. ) Na, itt kezdődik. Szabályt lehet egyre többet hozni a haszonlesők ellen ( nyilván a kormány szándéka erre irányul ), de amíg gazember az írástudó, addig csak a szabályok sokasodnak, jó irányú változás nem várható. Egy kérdés: Hazaviszel a munkahelyedről fénymásolópapírt ? Na látod. Ez az. Kell egy új élet .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!