Gyereket nem, de petefészket már nyomtatnak 3D-ben

2017. június 05. 04:04

A 3D-s technika úgy tűnik, egyre nagyobb teret hódít az egészségügyben is. A gyartastrend.hu portálon megjelent tudósítás szerint már petefészek pótlására is bevetették, egérkísérletekben sikeresen.

2017. június 05. 04:04

A 3D-nyomtatású petefészek nem pontosan olyan, mint amilyenre először gondolnánk. Az új metódus így néz ki: a kutatók először additív gyártással létrehoznak egy biológiailag lebomló állványt, amely megtartja a sejteket, és a testben végül felszívódik. Egér tüszősejteket (természetes formában a petefészekben petesejtté alakuló sejtek) egy ilyen állványba helyeznek, majd pedig az egészet sebészeti úton  egy terméketlen egér testébe implantálják. Az új tüszősejtek lehetővé teszik az ovulációt (az érett petesejt kilökődése a petefészekből), és az anya optimális esetben nemsokára egészséges utódoknak ad életet.

Már eddig is léteztek tüszősejt-implantációs technikák, amellyel az egerek szervezetét ovulációra lehetett bírni, hogy aztán életképes ivadékokat hozzanak napvilágra. Ezek ugyanakkor egy gélszerű anyagba ágyazva próbálják helyben tartani a tüszősejteket, az új eljárás viszont 3D-nyomtatott állványokra támaszkodik. A sejtek az állványon stabilabb pozíciót foglalnak el, és mint kiderült, az előző technikákhoz képest a tüszősejtek életképesebbek maradnak.

Ez mind jó hír, ám még sokat kell várni, amíg a metódus elég szofisztikált lesz ahhoz, hogy emberek esetében is használni lehessen. Úgy tűnik azonban, hogy ez az állapot előbb vagy utóbb mindenképpen bekövetkezik majd.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!