Hiába a fájdalomcsillapító, ha kialvatlan

2017. május 31. 07:47

Nem túlzás azt állítani, hogy mindnyájunk életében voltak olyan időszakok, mikor tartósan kialvatlanok voltunk. Kamaszkorban a számítógép előtt töltött éjszakák, később az éjt nappallá tévő vizsgára készülés, a bulik, a „csak még ezt a munkát befejezem” fogadkozások vagy a csecsemő miatti éjszakázások jobban megterhelik a szervezetet, mint azt feltételeznénk, ráadásul a másnapi fejfájáson gyakran a fájdalomcsillapító sem segít.

2017. május 31. 07:47

Ez utóbbi nem is véletlen. Amint a pharmaonline.hu cikkéből kiderül, hogy a tartós alvásmegvonástól nemcsak a fájdalomküszöbünk lesz alacsonyabb, de a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók hatóanyaga sem segít ilyen esetben.

A Harvard Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat az egerek ébren tartása a fájdalom érzékelésére és a különböző fájdalomcsillapító szerek hatására. A kérdés kiemelt fontosságú, mivel ismert, hogy az emberek jelentős része nem csak alvásproblémákra panaszkodik; minden ötödik ember krónikus fájdalmaktól is szenved. Ennek fényében az insomniás betegek fájdalomcsillapítása számos megválaszolandó kérdést vet fel.

Mint az a Nature Medicine folyóiratban közöltekből kiderül, az akut vagy krónikus alvásmegvonás fokozhatja a fájdalommal szembeni érzékenységet. Egerekkel végzett kísérletek alapján, mind a forró felületen tartózkodás, mind a mancs kapszaicines kezelése alapján, bebizonyosodott, hogy az alváshiányos egyedeknél a fájdalomküszöb az egyébként szokásosnál alacsonyabb. Minél inkább kimerültek voltak az állatok, annál alacsonyabbra került a fájdalomküszöb. Az ötnapos alvásmegvonás az egyébként egészséges egerek esetében jelentősen lecsökkent fájdalomküszöböt eredményezett.

Az analgetikumok nem javítanak a fájdalommal szembeni érzékenységen

Állatkísérletes eredmények alapján alváshiányos esetekben a klasszikusnak számító analgetikumokkal, mint az ibuprofénnel vagy a morfinnal nem sikerül a fájdalommal szembeni válaszreakciót normál mederbe terelni.

Érdekes módon a koffein és a modafinil azonban képes a normális fájdalomérzékenység visszaállítására, miközben „kipihent” egereknél egyik hatóanyag sem rendelkezik ilyen hatással.

Amennyiben az állatkísérletes eredmények humán területen is érvényesek, akkor ezek az eredmények újra rámutatnak arra a régóta hangoztatott elvre, ami szerint az alvás gyógyító erejű. Az alvás terápiás haszna a krónikus fájdalommal küzdő, alvásdeficites betegek esetében a fájdalomküszöb emelése révén tapasztalható.

Ezen túlmenően az állatkísérletek eredményei alátámasztják az analgetikus kombinációkban (pl. paracetamol+koffein) alkalmazott koffein terápiás hatásosságát. A kutatást publikáló szakemberek véleménye alapján az alváshiányos betegeknél előnyös lehet a koffeines fájdalomcsillapító szerek preferálása.

A modafinil ilyen irányú alkalmazása elsősorban tudományos érdekességként fogható fel, mivel jelenleg hazánkban nincs forgalomban modafinilt tartalmazó gyógyszer. Korábban, 2006 és 2010 között Magyarországon is volt forgalomban modafinil hatóanyagú gyógyszer (Vigil 100 mg tabletta). A készítményt súlyos narkolepszia esetén az éberség elősegítésére, az ébrenlét fenntartására alkalmazták. Használatát azonban súlyos mellékhatások megjelenése miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!