Mindenki más ember lesz idős korára?

2017. február 28. 00:30

Kamaszkorunkra már mindnyájan megfogalmazunk valamilyen véleményt magunkról, főbb személyiségjegyeinkről, s a környezetünk is kialakít egy képet rólunk. Mindeddig úgy hittük, ez a kép csak kisebb változásokon megy át felnőttkorunkra, s azután már állandó marad. Ennek tökéletesen ellentmond az a skóciai kutatás, mely egy kisebb embercsoportot vizsgált meg 63 év különbséggel, bár a módszertan nem tűnik tökéletesen egzaktnak-írta az index.hu.

2017. február 28. 00:30

 Az University of Edinburgh egy 1947-es kutatás adatait elemezte, ebben 1208 skót 14 évest vizsgáltak meg tanáraik. A tanároktól akkor azt kérték, hogy hat különböző témában értékeljék a fiatalokat: önbizalom, kitartás, hangulat stabilitása, lelkiismeretesség, eredetiség, versenyszellem. Ezek után az eredményeket összegyúrták egy témakör alá, ez pedig a megbízhatóság volt.

Hat évtizeddel később az egyetem kutatóinak sikerült azonosítani az eredeti kutatás 635 önkéntesét, közülük 174-en egyeztek bele, hogy még egyszer megvizsgálják személyiségüket.
 
A csoport tagjainak átlagéletkora 76,7 év volt. Arra kérték őket, hogy a fenti témákban értékeljék önmagukat, majd válasszanak egy hozzájuk közel álló személyt, aki ugyanezt teszi, értékeli őket ezek alapján a szempontok alapján. Közben személyiségteszteket is végeztek rajtuk. Most is a megbízhatóságot mérték végső soron, a részeredményekből azt hozták ki, mennyire megbízható lehet az adott önkéntes.
 
A kutatók ezek után összevetették a hatvan évvel ezelőtti eredményekkel és azt találták, hogy nem sok a hasonlóság. Azt feltételezték, hogy találnak valami állandósságot a 14 és a 77 évesek személyiségében, de a kutatás nem ezt mutatta. Még akkor sem találtak kapcsot a két kutatás között, amikor összetettebb modelleken futtatták át az eredményeket.
 
Az eredmény meglepte a kutatókat, mert korábbi kutatások azt mutatták, hogy a személyiség stabil a gyerekkor és a középkor, illetve a középkor és az időskor között. Az lehet a magyarázat, hogy egész életünkben apró változásokon megy keresztül a személyiségünk, így ha rövid időszakokat nézünk, kimutatható az állandóság. De egy teljes életet nézve már nem.
 
Ugyanakkor a kutatók megjegyzik, hogy a minta nagyon kicsi, az önkéntesen társadalmi háttere nem túl változatos, az eredeti, hatvan évvel ezelőtti kutatásban nem kérték az önkéntesen véleményét önmagukról, ahogy azt tették most. Ráadásul a kutatók csak az eredményt nézték, nem azt, hogy mi okozhatta ezeket a változásokat az önkéntesen életében.
 
A mostan kutatás eredményei hasonlítanak egy 2014-es német kutatáshoz, amikor több mint 23 ezer önkéntest vizsgáltak meg. Akkor arra jutottak, hogy idős korban legalább annyira gyorsan változik a személyiség, mint fiatal korban. A vizsgált csoport negyede drámai változásokon ment át hetvenéves kora felett.   
 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2017. március 25. 23:48
Az a baj, hogy nem pontosít senki abban a kérdésben, hogy mi is az, ami változik. Pedig az lenne az érdekes. Merthogy egy dolog biztos. Valami nem változik. Minden személyiségben van változatlan .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!