Rendszeres dohányossá válnak-e az e-cigarettát használó fiatalok?

2016. november 09. 23:55

Az elektromos cigarettát rendszeresen használó fiatalok később nagyobb valószínűséggel lesznek erős dohányosok – mutatta ki egy friss amerikai kutatás, amelyet az Amerikai Orvosszövetség folyóiratának legújabb számában tettek közzé.

2016. november 09. 23:55

Az amerikai tinédzsereknek körülbelül az egyharmada próbálja ki az e-cigarettát, némelyek annak reményében, hogy az segít leszokni a hagyományos cigarettáról. A tudósok körében azonban vita van arról, hogy az e-cigaretta a dohányzásról való leszokás eszköze-e, vagy inkább a dohányzás előszobája.

A kutatásban 3.000 Los Angeles megyei, 15 éves gimnazistát kérdeztek ki cigarettázási szokásairól a 2014 őszi, majd a 2015 tavaszi félévben. A diákok körében összességében csak kevesen e-cigarettáztak, vagy dohányoztak, ám azok közül, akik a kutatás elején három vagy annál több napig e-cigarettát használtak a kikérdezést megelőző egy hónapban, 20 százalék rendszeres dohányossá vált, további 12 százalék pedig legalább havi egy alkalommal gyújtott rá a kutatás végére. Eközben az e-cigarettát a kutatás elején nem használó tinédzsereknek kevesebb mint 1 százaléka vált dohányossá a vizsgált időszak végére.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torzonborz
2016. november 10. 08:09
Ahelyett hogy örülnének, hogy a 95%-al kevésbé ártalmas e-cigarettát szívja kezdetben a később dohányzásra áttérő kamasz, addig sem veszélyezteti saját és mások egészségét. Nem az e-cigaretta a kapudrog, sokkal inkább a fiatal személyisége határozza meg, hogy dohányzó vagy drogfüggő vagy alkoholista válik belőle. Miért nem annak örülnek, hogy az e-cigarettát kipróbáló fiatalok 80%-ából soha nem lesz dohányos? Hogy 15 éves korosztályban 5% alatti a cigarettát használók száma éppen az e-cigaretta miatt? Magyarországon ebben a korosztályban 2013-ban az alkalmi dohányosok aránya 21% volt. A naponta dohányzó 13-15 évesek aránya 2013-ban 9,5% volt. (2015.10.21. Dohányzás Fókuszpont) Az e-cigarettával kapcsolatos kérdésekről bővebben: https://www.facebook.com/groups/ecigplatform/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!