Petefészekrák ellen szedjen fogamzásgátlót!

2016. szeptember 11. 07:36

Egy tudományos szaklap szerint cikke alapján, amelyet az Index idéz, dupla eredménnyel járhat a fogamzásgátló szedése. Hosszú távon a nem kívánt terhesség elkerülésén kívül még a petefészekrák kialakulását is megakadályozhatja. Másrészről viszont olyan kutatások is ismertek, melyek szerint a mellrák és a szívroham valószínűségét növelik ezek a tabletták.

2016. szeptember 11. 07:36

Az Annals of Oncology új számában közölt tanulmány eredményeit a szerzők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira alapozták. Eszerint a petefészekrákban elhunytak száma.

 
Magyarországon 0,6 százalékkal;
az Egyesült Államokban 16 százalékkal;
az EU-tagállamokban átlagosan 10 százalékkal;
Kanadában 8 százalékkal
csökkent a vizsgált időszakban.
 
Az európai nemzeteket tekintve ugyanakkor erősen ingadoznak a mutatók. A magyarországi 0,6 százalékossal szemben Észtországban például több mint 28 százalékos volt a visszaesés. Bulgáriában emelkedett a halálozások száma.
Japánban a csökkenés csak 2 százalék volt, ugyanakkor náluk sok más országhoz képest ritkább a petefészekrák. Ausztráliában és Új-Zélandon 12 százalékos volt a csökkenés 2002 és 2011 között – a következő évről nincs adat. És Afrikára vonatkozóan egyáltalán nincsenek adatok.
 
A kutatók szerint minderről elsősorban a szájon át szedhető fogamzásgátlók tehetnek. Az eredmények szerint a csökkenés a fiatal és a középkorú nők körében nagyobb volt, mint az idősebbeknél. A javulás hamarabb mérhető volt azokban az országokban és régiókban, ahol régebb óta forgalmazzák a fogamzásgátló tablettákat.
 
A kutatók szerint a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonhelyettesítő terápia (HRT) visszaszorulása is szerepet játszhat a halálozások csökkenésében. Egy 2015-ös tanulmány szerint a HRT akár 40 százalékkal is növelheti a rákkockázatot, a fogamzásgátló tabletta viszont hosszú távú védelmet nyújt a betegség ellen.
Érdemes megjegyezni, hogy más kutatások a mellrák, a szívroham és az agyi érkatasztrófa fokozott kockázatával hozták összefüggésbe a tablettákat.
 
Az előrejelzések szerint a petefészekrák okozta halálozások aránya 2020-ig további 15 százalékkal csökkenhet az Egyesült Államokban, és 10-10 százalékkal az Európai Unióban és Japánban.
 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!