Fejfájás, rosszkedv, alvászavarok: a változékony időjárás lehet a bűnös

2016. szeptember 22. 14:49

A kora őszi időszakban a hirtelen időjárás- és hőmérsékletváltozás miatt gyakran érezzük magunkat levertnek, fáradtnak, de jelentkezhet fejfájás, ízületi fájdalom is. A család.hu cikkéből megtudhatjuk, hogyan vészeljük át ezt az átmeneti időszakot!

2016. szeptember 22. 14:49

A hirtelen időjárásváltozás nagyon megviselheti a szervezetünket. De tehetünk a bajok ellen!

Természetes, ha nehezen viseli az őszi időjárásváltozást. Nem csoda, ha a közérzete és a teljesítménye is romokban. Amikor hirtelen beköszönt a hideg, gyengeségérzés, szédülés és fejfájás lehet úrrá az emberen. Ennek oka, hogy a testünk alkalmazkodni próbál a megváltozott körülményekhez. Vannak, akiknek ez könnyebben megy, és vannak, akik nehezebben viselik. Íme, a klasszikus tünetek.

Fáradtság, rosszkedv

Akár hetekig is eltarthat, amíg testünk alkalmazkodik a hideg időhöz. Jellemző, hogy ilyenkor levertek vagyunk, és úgy érezzük, bármelyik percben képesek lennénk elaludni. A fáradtságtól meg persze könnyen nyűgösek és ingerlékenyek leszünk.

Fáradékonyság esetén megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha esténként nem eszünk sokat, és lefekvés előtt legalább három órával már csak a pihenésre koncentrálunk. Segíthet a B1-, D-, E-vitamin, a kalcium, a jód és a magnézium, valamint napközben egy kis kávé is.

Alvászavar

Minden emberre máshogy hat az időjárásváltozás. Van, aki át bírná aludni az egész napot, és van, aki egész éjjel csak forgolódik, sehogy se jön szemére az álom.

Altatók helyett először érdemes kíméletesebb megoldást keresni. Ihatunk például gyógyteát, de segíthet egy nyugtató, meleg lábfürdő is. Ilyenkor nagyobb gondot kell fordítani a táplálkozásra is: a húsok, fehérjében gazdag ételek — például a sajt vagy a tojás — kedvezően hatnak szervezetünkre.

Fejfájás

Természetes, ha az ősz kezdetén szinte csak kóválygunk a világban. A levertségérzetet azonban fájdalmak is kísérhetik. Sok hidegfrontra érzékeny ember panaszkodik, hogy az erős széltől fáj a feje. A feszítő fejfájást megszüntetheti egy séta a friss levegőn, de ha süvít a szél, kizárólag csak sapkában.

A nyugtató levendulaolaj csodákra képes: néhány csepp illóolaj, vagy egy finom levendulás tea, és a fejfájásunknak annyi, ráadásul jobban is alszunk.

Ízületi fájdalmak

Ősszel gyakran felerősödnek a reumás panaszok, aminek oka a légnyomásváltozás: a lappangó gyulladást ugyanis fellobbanthatja a hirtelen lehűlés. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást okoz. Az ilyenkor jelentkező tüneteket gyógytornával és masszázzsal lehet enyhíteni.

Jól bevált és javasolt mozgások: úszás, jógagyakorlatok, gerinctorna. Ha a szabadba megyünk, ügyeljünk, hogy az időjárásnak megfelelő legyen a ruhánk.

Ingadozó vérnyomás

Ha megérkezik a hideg, a vérerek összeszűkülnek. Ez magasabb vérnyomást eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vért tovább juttassa.

A magas vérnyomáson is segíthet a rendszeres mozgás, valamint kedvelt növényünk, a fokhagyma, ami nyersen a leghatásosabb. A vérnyomás-problémákkal küzdőknek érdemes rendszeresen a zöld teát inniuk. Már napi egy csésze segíthet a magas vérnyomás elkerülésében. A zöld színű zöldségekben — fejes saláta, brokkoli, spenót — lévő B-vitamin is jó hatással van a vérnyomásra.

Akkor viszont, ha a panaszok nem enyhülnek, mindenképp menjen orvoshoz, hisz ezek a tünetek akár komoly betegség jelei is lehetnek - zárul a család.hu összefoglalója.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!