A mérsékelt sörivás nőknél segíthet elkerülni a szívinfarktust!

2015. október 13. 01:08

A tudomány néha igenis képes kellemes következtetésekre is jutni, nem mindig az aszketikus életmódot propagálja. Most például svéd tudósok az Origó beszámolója szerint egy hosszú távú kutatás eredményeként arra jutottak, hogy ha Ön néha magával viszi a barátnőjét sörözni, megóvhatja a szívrohamtól.

2015. október 13. 01:08

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a vizsgálat szerint azoknak a nőknek, akik hetente egyszer-kétszer isznak sört, 30 százalékkal kisebb az esélyük a szívinfarktusra, mint a többet ivóknak vagy az absztinenseknek. A Sahlgrenska Academy (Gothenburgi Egyetem) tanulmánya 1500 nőt követett nyomon 1968-tól 2000-ig. A vizsgálatba középkorú vagy fiatalabb nőket vontak be, akik a tanulmány végén 70-92 évesek voltak.

A kutatók azt állapították meg, hogy a mérsékelt sörivás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát.
 
A tanulmány kezdetekor a nőket kikérdezték alkoholfogyasztási szokásaikról (ami a napi rendszerességtől az elmúlt 10 évben egy cseppet sem-ig terjedt), valamint a különféle fizikális tüneteikről. A 32 éves követési időszak alatt 185 nő kapott szívinfarktust, 162 stroke-ot, 160-ban alakult ki diabétesz és 345-ben rák.
 
A tanulmány statisztikailag szignifikáns összefüggést talált a gyakori alkoholfogyasztás (amit úgy definiáltak, hogy havi egy-két alkalomnál több) és a rák okozta halálozás csaknem 50 százalékkal nagyobb kockázata között azokkal szemben, akik kevesebbszer ittak szeszes italt.
 
Érdekes viszont, hogy azoknál a nőknél, akik heti egy-két sör elfogyasztásáról számoltak be,30 százalékkal kisebbnek bizonyult a szívinfarktus előfordulási valószínűsége, mint azoknál, akik ennél több vagy kevesebb alkalommal söröztek.
 
A korábbi kutatások szintén azt sugallják, hogy a mértékkel fogyasztott alkoholnak lehet bizonyos pozitív hatása, de még mindig bizonytalan, hogy valóban ez-e a helyzet – mondta Dominique Hange, a Scandinavian Journal of Primary Health Care folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője-Eredményeinket a kardiovaszkuláris betegségek más rizikófaktoraival is összevetettük, s ez igazolta megállapításainkat. Ugyanakkor nem tudtuk megerősíteni, hogy a mérsékelt borfogyasztásnak is van ugyanilyen hatása. Eredményeinket tehát még további követéses vizsgálatoknak kell megerősíteniük.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!