Saját petefészkét kapta vissza 12 év után egy belga asszony

2015. június 19. 11:34

Hálás lehet előrelátó orvosainak az fiatal nő, aki a világon először lett anya úgy, hogy egyik petefészkét még gyermekkorában eltávolították, majd felnőtt korában visszaültették a szövetet-adta hírül az Index egy MTI hír nyomán.

2015. június 19. 11:34

A kongói származású belga nőnél ötéves korában diagnosztizáltak sarlósejtes vérszegénységet. 11 éves volt, amikor Belgiumba költöztek. A lányt csontvelő-átültetéssel gyógyították meg, de ehhez kemoterápiára volt szükség. A kezelés előtt a belga orvosok eltávolították az egyik petefészkét, és szövetdarabokat fagyasztottak le belőle, hogy később a szövet visszaültetése után esetleg gyereke lehessen. A nő ekkor 13 éves volt. 

A kutatók úgy látják, az eljárással a jövőben a súlyos beteg gyermekek számára is biztosíthatják, hogy később családjuk lehessen. Ha olyan betegséget állapítanak meg náluk, melynek kezelése tönkreteheti a petefészek működését, akkor a szövet lefagyasztása a termékenység megőrzésének egyetlen módja– mondta Isabelle Demeestere nőgyógyász, az Erasme Kórház kutatója. Felnőtt donorok petefészekszövetének átültetése után már történtek sikeres terhességek, de arra még nem volt példa, hogy egy serdületlen kislány szövetét transzplantálják. A névtelenséget kérő belga páciensnek a kemoterápia, a csontvelő-átültetés és az egy évig tartó, az immunrendszer működését gátló gyógyszeres kezelés után, 15 éves korában a megmaradt petefészke már nem működött. 12 év múlva az orvosai visszaültették a gyermekkorában eltávolított petefészekszövetet, így a nő 27 évesen várandós lett, és 2014 novemberében egészséges kisfia született.
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!