Kismamák, csak óvatosan a paracetamollal!

2015. május 24. 13:42

A legtöbb várandós nő tudja, hogy a másállapot ideje alatt nagyon oda kell figyelnie arra, hogy milyen orvosságot szedhet, amivel nem árt a babának. Legbiztonságosabb persze az orvostól megkérdezni, hogy például erős fejfájás esetén mit javasol a tünetek enyhítésére. A rossz hír viszont az, hogy az MTI híradása szerint az eddig legbiztonságosabbnak tartott paracetamol tartalmú gyógyszerek is okozhatnak problémát a kisbaba fejlődésében.

2015. május 24. 13:42

A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók (például a Panadol) Magyarországon a vény nélkül kapható készítmények közé tartoznak, szedésüket általában az ajánlott adagolás keretein belül veszélytelennek tartják mindazoknak, akik nem érzékenyek erre a hatóanyagra. Viszont a legújabb kutatások szerint a fiúmagzatok későbbi termékenységére káros hatással lehetnek. Az Edinburghi Egyetem tudósai azt állapították meg, hogy a hét napon át adott fájdalomcsillapító megszakította a tesztoszteron termelődését.

Ez a hormon alapvető szerepet játszik a férfi reprodukciós szervek kialakulásában – udósított a BBC News a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányról.
 A brit gyógyszerügyi hatóság a paracetamolt a várandósság alatt is biztonsággal szedhető kevés fájdalom– és lázcsillapítók egyikének tekinti, ha a gyermeket váró nőnek feltétlenül szüksége van rá.
 Már korábbi tanulmányok is figyelmeztettek arra, hogy a paracetamol befolyásolhatja a reprodukciós szervek méhen belüli fejlődését.

Dán tudósok azt találták, hogy a fájdalomcsillapítót szedő kismamáknak nagyobb eséllyel született le nem szállt herével a kisfia, ez később termékenységi gondokat okozhat.
 Az összefüggés felderítésére a brit kutatók olyan rendszert dolgoztak ki, mely egerekben szimulálta az emberi terhesség körülményeit. Humán magzat szöveteit ültették a szervezetükbe és hét napon át kaptak paracetamolt.
   Ezután sokkal alacsonyabb tesztoszteronszintet mértek a vérükben, mint azoknál az egereknél, amelyek placebót kaptak. Ha csak egy nap kaptak paracetamolt, nem volt különbség a hormonszintjük között.
 Rod Mitchell, a kutatás vezetője azt tanácsolta, hogy a fájdalomcsillapítót a legkisebb, még hatásos adagban, a lehető legrövidebb ideig szedjék a várandós nők.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!