Dohányos tüdejét kapta, hamarosan meghalt rákban

2018. november 08. 03:13

Sikeres volt a tüdőtranszplantációja, mégis meghalt másfél év múlva egy francia nő. Kiderült, hogy az átültetés során egy erős dohányos tüdejét kapta meg, valószínűleg ez okozta a halálát. A tragikus esetről a 24 óra számolt be.

2018. november 08. 03:13

A gyermekkora óta cisztás fibrózisban szenvedő páciens 2015 novemberében kapta meg a sokáig erősen dohányzó nő tüdejét, 2017 júniusában pedig bekerült a montpellier-i egyetemi klinikára, ahol két hónappal később elhunyt tüdőrákban, anélkül, hogy bármiféle terápiát alkalmazhattak volna nála. A tanulmány szerint a páciens a dohányzás okozta tüdőrák jellegzetes tüneteit mutatta.

A transzplantáció és a tüdő első rendellenességeinek röntgen általi észlelése közti rövid idő arra utal, hogy a tüdőrák már a donornál keletkezett, a szervkilökődés megakadályozására szedett immungyengítő gyógyszerek pedig csak felgyorsították a kifejlődését.

A tüdőrák hosszú lappangási idejére tekintettel a kutatók különleges elővigyázatosságot ajánlanak a dohányzó donoroktól származó szervek átültetésénél olyan esetekben, amikor a donor csak nem sokkal a transzplantáció előtt hagyott fel a dohányzással. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik