Sosem jutna eszébe, hogy ez is növeli a rák kockázatát

2018. november 03. 18:02

Nagy test, nagy élvezet! - énekelte az XL Sisters néhány évtizede. Az MTI híre szeint azonban a Kaliforniai Egyetem tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az átlagnál nagyobb testfelület inkább a daganatos megbetegedés esélyét növeli, s ehhez elég az átlagosnál nagyobb testmagasság is.

2018. november 03. 18:02

Leonard Nunney és kollégái a rákos megbetegedések ismert kockázati tényezőit vizsgáló norvég, dél-koreai, osztrák és svéd tanulmányokat vontak elemzés alá. A kutatók olyan modelleket hoztak létre, amelyekben a már ismert rizikófaktorokat kiegészítették a szervezetben található sejtek számával - írja a medicalxpress.com.
    
A modellek révén kapott eredmények szerint a nők esetében az átlagos testmagassághoz (162 centiméter) képest minden plusz 10 centiméternyi eltérés 13 százalékkal, a férfiaknál (náluk az átlagos testmagasság 175 centiméter) 11 százalékkal növeli a rák kockázatát. 
    
A kutatók a rák 23 típusát vizsgálták és ezek közül 18-nál mutatták ki kockázati tényezőként az átlagosnál magasabb testmagasságot.
    
Nunney szerint néhány ráktípus esetében azért nem találhattak összefüggést a testmagassággal, mert annak kockázatnövelő hatását elnyomhatta a többi rizikófaktor, mint például a méhnyakrák esetében a HPV-fertőzés. 
    
A legnagyobb kockázatnövekedést a bőrrák esetében figyelték meg. A kutató szerint ennek az lehet az oka, hogy a növekedési hormonok gyarapodása fokozhatja a sejtosztódást, ami a bőrráknál megfigyelhető nagyobb mutációkhoz vezethet.
    
A tanulmány szerint a férfiaknál a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a nyirokcsomó-daganat, az epeúti daganatok és a központi idegrendszer daganatainak, míg a nőknél a bőrrák, a pajzsmirigyrák, a vastagbélrák, a méhrák, a mellrák, a nyirokcsomó-daganat és a petefészekrák kockázatát fokozhatja leginkább az átlagosnál magasabb testmagasság.
    
Nunney magyarázata szerint a magasabb embereknek nagyobb számú sejtjük van. A kutató szerint amikor a sejtek osztódnak, mutációk alakulhatnak ki és ezek a genetikai módosulások rákot eredményezhetnek. A több sejt több mutációt jelent, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik