Végleges és hivatalos az egészségügy kettészakadása?

2018. október 23. 05:58

Látszólag apróság, és jelentéktelen/logikus az a most nyilvánosságra került módosítás, amely szerint „108/B. § A közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató közfinanszírozással lekötött kapacitásai terhére nem nyújthat nem közfinanszírozott ellátást”.

2018. október 23. 05:58
Kincses Gyula

Ez a módosítás véglegesíti az egészségügy kettészakadását gazdag és szegény egészségügyre, hiszen az állami (közfinanszírozott) egészségügy nem nyújthat legálisan többletpénzért többletszolgáltatást.

Egyszerű példa, hogy értsük. Tételezzük fel, hogy bérletünk van a MÁV-nál, de csak a személyvonat másodosztályra. Ha valamiért éppen nem jó nekünk a fapados, vagy nem is jön, akkor nem vehetünk kiegészítő jegyet a gyorsra, vagy ugyanazon a vonaton az első osztályra. Tessék átszállni egy magántársaság magán vonatára. Ott persze nem fogadják el a bérletet, nem kiegészítő jegyet kell vennünk, hanem a magánvonatra szóló többszörös árú „magánjegyet". Ha másként akarok utazni, akkor kétszer fizetek ugyanazért.

Ez jön az egészségügyben is: Nem vásárolhatok kiegészítő szolgáltatást, és ha mást, máshogy, máshol akarok, akkor menjek el a magánba, és fizessem ki még egyszer magasabb áron azt, ami amúgy a társadalombiztosítás terhére ingyen jár nekem.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2023. október 28. 12:06
megafaxom
Bélus
2019. február 26. 08:52
Látod, Gyulám! Ha valaki fül-orr-gégésznek nem vált be, azért meg tud élni a szájtépésből is (te vagy a példa).
48gondolkodó
2019. február 26. 08:52
Nem kéne bedőlni a méltatlankodó ravaszdinak! Akinek nem jó a menzára befizetett paprikáskrumpli és helyette rántottcsirkét vásárol, nem fogják neki a pénztárnál visszaadni a krumpli árát. És ez így van jól. Sőt, elítélendő ha a csirkét zabáló odamegy a menzára és krumplit kajáló tányérjából kilopja a kolbászdarabokat, a pincér meg ezért elrakja a borravalót. Persze az ilyen kincses gyula félék jól megélnek a kútmérgezésből, mert elhitetik az emberekkel hogy a Zorbán meg a Kásler helyett ő a nagyokos.
Budai Katalin
2019. február 26. 08:52
Most viszont milyen jó, hogy félállami/ félmagán orvosok használják az állami lehetőségeket és hol fizetnek valamit a használatért, hol nem, hol ennyit, vagy annyit sem, lekötik az állami helyeket a magánbetegeikkel, és persze mindig az állami várólisták a hosszúak, míg a félmagánok azonnali ellátást biztosítanak a félmagán betegeik részére. Miért is jó ez a káosz? Mert jól lehet a zavarosban halászni? Meggyőződésem, hogy az egészségügy átalakításának a legnagyobb kerékkötői az orvosok. Nem tudom mit lehet ellenük tenni. Ha hússzorosára is emelnék a bérüket, akkor se lennének képesek lemondani a hálapénzről. Korrupt banda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik