Az aszpirinnel még néhány rákfajtát is kivédhet

2018. október 13. 19:18

Az aspirin, a legismertebb fájdalomcsillapító, még ma is képes meglepetéseket okozni a tudósoknak. Az már régóta ismert, hogy szívifarktuson átesett betegeknél képes csökkenteni az újabb érkatasztrófa esélyét, de az Origó most az MTI-re hivatkozva arról is beszámolt, hogy még bizonyos ráktípusok kockázatát is csökkentheti.

2018. október 13. 19:18

A JAMA Oncology című szaklapban megjelent kutatások egyike szerint a rendszeres aszpirinfogyasztás, vagy legalább öt éven át heti kettő vagy több 325 milligrammos tabletta bevétele jelentősen csökkentheti a májrák, a hepatocelluláris karcinóma (HCC) kialakulását. Ez a második legtöbb halált okozó rákos megbetegedés a világon.

A Massachusetts General Hospital kutatócsoportja több mint 133 ezer, rendszeresen aszpirint szedő résztvevő adatait vizsgálta át az 1980-as évektől. Ők két vagy több sztenderd dózisú tablettát vettek be hetente, és 49 százalékkal csökkent esetükben a HCC kialakulásának kockázata.
Azoknál, akik legalább öt éven keresztül aszpirint szedtek, 59 százalékkal csökkent a májrák esélye.

A kockázat csökkenésének mértéke az aszpirinszedés időtartamának növekedésével együtt nőtt, ám ha megszakadt a szedése, 8 év múltán csökkent a hatás.

A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint pedig azoknál a nőknél, akik rendszeresen kis dózisú (100 vagy kevesebb milligrammos) aszpirint szedtek, 23 százalékkal alacsonyabb volt a petefészekrák kialakulásának kockázata azokhoz a nőkhöz képest, akik nem szedtek rendszeresen aszpirint.

A tudósok 205 498 nő adatait elemezték, akik közül 1054-nél alakult ki petefészekrák. A kutatók másik felismerése az volt, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők hosszútávú használata megnövelheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyulladás szerepet játszik a petefészekrák kialakulásában. A tudósok úgy vélik, hogy az aszpirin a gyulladás visszaszorítása révén csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2018. október 20. 13:38
Szalicilát allergia. Orrpolip, asztma. Egyik sem gyógyítható, szteoridokkal csökkentik a tüneteket. Mindegyiket az aszpirin okozza. Tessék választani....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik