Folyamatosan butulnak a jövő nemzedékek

2018. június 20. 05:20

Egymástól függetlenül jutott erre a szomorú eredményre több kutatócsoport az elmúlt időszakban - írta az Origo. Bár az IQ romlás kezdetét különféle időpontra teszik, a tendenciában egyetértenek. Az okokról megoszlanak a vélemények.

2018. június 20. 05:20

Norvég kutatók egy nagyszabású tanulmányban kimutatták, hogy rosszabb eredmények születnek az intelligenciateszteken az 1970-es évek óta, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) bemutatott eredményeik szerint nemzedékenként átlag hét ponttal rosszabbak az eredmények, ami nyilvánvaló irányváltást jelent az 1930-as évektől tapasztalt tendenciától.

Korábbi kutatások szerint az emberek a múlt század 30-as éveitől egyre intelligensebbek, James R. Flynn új-zélandi kutató amerikaiak, majd európaiak körében végzett kutatások nyomán mutatta ki, hogy az átlagos intelligencia tízévente három ponttal növekszik. A tendenciát Flynn-hatásnak nevezték el, ami az IQ-tesztek átlagos eredményében tapasztalt folyamatos növekedést mutatja.

A folyamatot számos elmélettel magyarázták, köztük az emberek jobb táplálkozásával, az egészségügyi ellátás javulásával, az oktatás színvonalának növekedésével.

Bernt Bratsberg és Ole Rogeberg, a Ragnar Frisch Gazdaságkutató Központ szakembere most azonban 730 ezer teszteredmény alapján kimutatta, hogy ez a tendencia megszakadt, sőt az emberek ahelyett, hogy okosabbak lennének, butulnak.

A kutatók az 1970 és 2009 között a norvég sorkatonai szolgálatba lépő férfiak IQ-teszjeit tanulmányozva kimutatták, hogy nemzedékenként hét ponttal romlott a tesztet kitöltők teljesítménye.

Az IQ-csökkenés lehetséges okai között környezeti tényezőket találtak, és úgy vélik, hogy bizonyos életmódbeli változások is hozzájárultak a csökkenéshez. Emellett szerepet játszottak a csökkenésben az oktatási rendszerben bekövetkezett változások, továbbá az, hogy a gyermekek egyre kevesebbet olvasnak, és egyre többet játszanak számítógépes játékokat – olvasható a medicalxpress.com tudományos hírportálon.

Más kutatócsoportok is hasonló eredményekre jutottak. Egy brit csoport a közelmúltban azt találta, hogy az IQ-tesztek eredményei 2,5-4,3 ponttal csökkennek minden évtizedben nagyjából a második világháború befejezése óta.

Múlt év decemberében amerikai kutatók mutatták ki, hogy azok a gyermekek, akiknek étrendjében sok hal van, magasabb pontszámokat értek el az IQ-teszteken, és jobban is aludtak, ami szintén fontos tényező a felnőttek intelligenciaszintjében. Korunkban azonban számos országban a gyermekek nagyon kevés halat fogyasztanak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. szeptember 30. 12:16
Hála a liberális oktatáspolitikának.
matykox
2018. július 01. 08:29
Főképp és 65%? Egyébként igen, a szelekció mindig is egy elismert és fontos szempont volt. A növény- és állatnemesítésben. Érdekes, ugye?
szemlelo
2018. június 26. 16:32
Ez nem oktatás. Az intelligencia 65%-ban öröklődik. Tehát a társadalmi intelligencia-szint főképp azon múlik, kik örökítik az intelligenciát.
Anime Pont
2018. június 23. 19:39
Én Gálosfai Gábor Gaby éppen ezen elbutulás ellen hoztam létre Japán kulturális projektemet Az Anime Pont- ot ! Mi is az Anime Pont ? Íme a bemutatkozásunk : Az ANIME PONT- Japán-Anime Rajongók Clubja /A.R.C./ , melynek 2012 augusztus óta jogutódja ,Japanese Anime Pont World Network - Világhálózat, Salgótarján első Japán és anime kezdeményezése . Indulása 2006.május . 17 . Az anime legjobb képviseletére törekedve , az Anime Pont 2018 /2019 -ben folyamatos , gyökeres megújuláson megy át .A Facebookon több mint 3715 tagja van , és más közösségi portálokon is jelen vagyunk . Az Anime Pont mára Magyarország legnagyobb ,világméretű , nemzetközi anime clubhálózatává vált . És világszerte már több ezer tagot számlál, Twitteren, Google+,You Tube,és más közösségi portálokon összességben .Az Anime Pont tovább fejlődik és terjeszkedik . Tekintettel a potenciális konkurenciákra a jövőbeli tervek egyenlőre "hadititok"-nak minősülnek .De minden animerajongónak üzenhetjük hogy nem akármi készülődik ,az Anime Pont stratégia tervező asztalán . Tudod : Anime Pont - Pont Neked !*** A Club nem szorítkozik ,csak Salgótarjánra és környezetére , Az Interneten bárki csatlakozhat hozzá csoport honlapjaink segítségével ,itt a remek Facebook -on is nagyszerű alkalom nyílik rá ! A Végcél egy új típusú internetes transznacionális Anime , Extreme akciók fantasyk clubhálózat létrehozása - az internet határáig - az egész földünkön ! Anime Pont - Pont Neked ! Csatlakozz a csapathoz !!! Japán Anime Rajongók Clubja és az ANIME PONT WORLD NETWORK - VILÁGHÁLÓZAT hoz ! Amely élvezi a Japán Kormányzat erkölcsi , logisztikai , információs támogatását . (A világ Magyarságának anime Clubhálózata is egyben, segítve a jelenlegi , Orbán Viktor Miniszterelnök úr vezette Magyar Kormány keleti nyitás törekvéseit ) . Csatlakozz a csapathoz itt is : http://www.facebook.com/groups/ANIMEPONT.ARC/ és itt : http://animepont.network.hu/ + itt : http://animepont.webnode.hu/ Valamint nézd meg első , felújítás előtt álló honlapunkat , itt : http://animepont.com/ . Valamint kedveljétek oldalunkat a facebookon is : http://www.facebook.com/pages/Anime-Pont-World-Network-Anime-Pont-Világhálózat/510652188948301 Viszlát ! Good Bye ! Sajonara ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik