Tíz perc alatt új szaruhártyát nyomtatnak

2018. június 15. 16:09

A 3d-s technika az őssejtek segítségével több millió ember sorsát könnyítheti meg világszerte, akik szaruhártya átültetésre szorulnak. A Newcastle-i Egyetem kutatói alyan anyagot hoztak létre, amelyből 10 perc alatt lehet szaruhártyát nyomtatni.

2018. június 15. 16:09

A szaruhártya a látószerv számára jelentős támogatást nyújt a fókuszáláshoz, és fontos szerepet játszik a baktériumok és szennyeződések elleni védelmében is. A nehézséget az jelenti, hogy mivel a szem külső rétegén helyezkedik el, módfelett sérülékeny.

Világszerte körülbelül 10 millió embert fenyeget trachoma vagy más, hasonló fertőző betegség okozta szaruhártyavakság, a rendelkezésre álló transzplantátumokból azonban folyamatosan rendkívül nagy hiány mutatkozik. Mivel Connon 3D-nyomtatású szaruhártyái őssejteket használnak, a replikák gyakorlatilag kimeríthetetlen forrásai lehetnek a transzplantátumoknak.

Az alginát és a kollagén kombinációjából előállított, egyedülálló gélünk életben tartja az őssejteket. A zselé kellően merev ahhoz, hogy megtartsa az alakját, de egyben kellően lágy ahhoz, hogy keresztül lehessen préselni a fúvókán” – állította Connon. A szaruhártya-replikák nyomtatása előtt a kutatók leszkennelték a páciensek szemét, hogy megbizonyosodjanak a szükséges dimenziókról és koordinátákról. Bár valószínűleg a betegeknek még több éven át várniuk kell, mielőtt ezek a 3D-nyomtatott szaruhártyák hivatalosan is elérhetők lesznek, mégis komoly reményt jelentenek mindazok számára, akik súlyosabb, szaruhártyával kapcsolatos szembetegségben szenvednek.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik