Ezzel az eljárással gyorsabban és teljesebbem gyógyul a csukló

2018. június 07. 02:02

A szalagszakadások minden embernél, de a sportolóknál különösen problémás sérülésnek számítanak, gyakran előfordul, hogy a sérült testrész sosem lesz többé olyan stabil, mint a szakadás előtt. Egy Magyarországon újdonságnak számító műtéti eljárással azonban, melyről a Semmelweis Egyetem oldala adott hírt, teljesebb gyógyulást lehet elérni, ráadásul még a felépülési idő is rövidebb.

2018. június 07. 02:02

Az új műtéti eljárást azoknál a súlyos csuklósérüléseknél alkalmazzák, amelyeknél a kéztőcsontok között lévő szalagok teljesen elszakadtak, ugyanakkor a porcfelszínek még épek – ismertette Dr. Szakács Noémi, az Ortopédiai Klinika szakorvosa, a beavatkozást végző orvosi team tagja. Az ortopéd-traumatológus hozzátette, az ún. nagyfokú schapholunaris instabilitásnál korábban alkalmazott eljárás a mostaninál jóval komplikáltabb volt, hiszen a kéz más pontjáról ültettek át inakat, emiatt maga a műtét, és az azt követő felépülés is hosszadalmasabb volt, ráadásul a csukló mozgásterjedelme is jelentősen beszűkült a beavatkozást követően. Az új eljárás azért számít különlegesnek, mert apró, de rendkívül erős horgonycsavarokkal rögzítik az inakat a sérült szalag helyén.

Dr. Szakács Noémi hangsúlyozta, mivel túlnyomórészt fiataloknál fordul elő ez a sérülés, az is fontos szempont, hogy az új műtéti eljárás után hat héttel már beépül az ín és a csavar a sérült vagy elszakadt szalag helyére. Ezt követően kis terhelés mellett már használhatja a csuklóját a beteg; a 4-5 hónapos gyógytornával kiegészített rehabilitációt követően pedig ismét az eredeti terhelés mellett sportolhat a páciens.

Az idehaza egyedülálló beavatkozást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának orvosai közül Dr. Szakács Noémi ortopéd-traumatológus és Dr. Hetthéssy Judit kézsebész szakorvos végezte Dr. Szalay Gábor, a Giesseni Egyetem kézsebészeti osztályának vezetőjének segítségével, akinek komoly tapasztalata van ezzel a módszerrel.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik