Még a melanómától is megóvhat a súlycsökkentő műtét

2018. június 03. 03:46

Meglepő összefüggést állapítottak meg svéd kutatók két, egymással eddig semmilyen érintkezést nem mutató egészségügyi mutató között - számolt be az MTI. Eredményeik szerint a testsúlycsökkentő műtéten átesett páciensek körében jelentősen csökkent a melanóma, ez a különösen veszélyes bőőráktípus előfordulási aránya.

2018. június 03. 03:46

A kutatás – amelynek eredményeit csütörtökön mutatják be Bécsben, az Európai Elhízástudományi Kongresszuson – azt is megállapította, hogy a műtéttel összefüggésben nemcsak a melanóma, de általában a bőrrák kockázata is csökkent 42 százalékkal – írja a medicalexpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.
    
A kutatásban 2007 svéd önkéntes vett részt, akiken úgynevezett bariátriai műtétet hajtottak végre, majd átlagosan 18 éven át kísérték őket figyelemmel. A testsúlycsökkentő műtéten átesett résztvevők adatait 2040 elhízott svéd adataival vetették össze.
    
A kontrollcsoport tagjai sok szempontból – kor, nem, testméretek, szív– és érrendszeri jellemzők, valamint társadalmi helyzet és személyiségjegyek alapján – hasonlítottak a vizsgálat résztvevőihez, egyetlen nagy különbség a gyomorműtét volt, melyen ők nem estek át.
    
Nem tudni, mi volt az oka, hogy a leginkább a napozáshoz köthető melanóma kialakulásának kockázata csökkent a megoperáltaknál, ám a tanulmány készítői, a Göteborgi Egyetem kutatócsoportja szerint maga a súlycsökkenés befolyásolta a rák esélyét.
    
„Az eredmények azt az elméletet támasztják alá, hogy az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik, így az elhízott páciensek testsúlyának csökkenése ennek az agresszív ráktípusnak az esélyét is mérsékli" – mondta Magdalena Taube, a kutatócsoport vezetője.
    
Az Amerikai Rákkutatási Társaság (ACS) becslései alapján 2018-ban nagyjából 91 270 új melanómás esetet diagnosztizálnak, 55 150 férfi és 36 120 nő lesz közöttük, és a betegség mintegy 9320 ember halálát fogja okozni az Egyesült Államokban. A társaság szerint az utóbbi tíz évben drámaian, 53 százalékkal emelkedett a melanómás megbetegedések száma.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik