Baleset során fertőződhetett Ebolával egy kutató itthon

2018. április 23. 04:08

Aggasztó baleset történt nemrégiben az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) - számolt be az MTI. A hírek szerint egy kutató filovírussal fertőzött tüvel szúrta meg magát egy állatkísérlet során, így fennáll a veszélye annak, hogy maga is megfertőződött.

2018. április 23. 04:08

 A baleset múlt pénteken történt, nemzetközi feladathoz kapcsolódó, filovírussal végzett munka során. Az OKI közleménye szerint az NBL munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket. Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt.
    
A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát, a dolgozón a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek – tették hozzá.
    
Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) tájékoztatták a balesetről, azóta folyamatos a kapcsolattartás a WHO-val, naponta adnak tájékoztatást, és a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírusellenes szer is.     
    
A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, „ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent".  A filovírus-családba tartozik az Ebola és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.

A legutóbbi MTI hír szerint a dolgozó továbbra is tünetmentes, de a karantén most is tart még. A betegség tünetei legkésőbb a fertőzést követő 21 napig  alakulhatnak ki, addig megfigyelés alatt tartják a kutatót, de 10 nap után már nagy valószínűséggel elkerülte a betegséget. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik