Négy éve halott szülőknek született kisfia

2018. április 18. 15:30

A mesterséges megtermékenyítés, a lombikprogramok fejlődésével, elterjedésével extrém helyzetek is adódhatnak. Ilyen az is, amelyről az Origo adott hírt az MTI alapján Kínából, ahol a mesterséges megtermékenyítést követően a szülők balesetben elhunytak. A nagyszülők hosszas harc árán mégis elérték, hogy négy év elteltével unokájuk szülessen.

2018. április 18. 15:30

A kis Tientien szülei, Sen Csie és Liu Hszi, két éve voltak házasok, amikor termékenységi klinikához fordultak. A klinikán az anya négy petesejtjét lombikban termékenyítették meg az apa spermájával, öt nappal az embrió tervezett beültetése előtt azonban a szülők autóbalesetben meghaltak.

A nagyszülők három évig tartó, Kínában precedens nélküli pereskedés után elérték, hogy a megtermékenyített petesejtek az ő birtokukba kerülhessenek. Csakhogy ezzel nem hárultak el a problémák, ugyanis Kínában törvény tiltja a béranyaságot, ezért a négy nagyszülő Laoszban keresett nőt a gyermek kihordására. A légitársaságok mind megtagadták a folyékony nitrogénban lévő embriók szállítását, ezért az unoka után vágyakozó nagyszülők kénytelenek voltak közúton a távoli Laoszba vinni a lefagyasztott embriókat.

Sen és Liu gyermeke, egy kisfiú végül tavaly decemberben egy kantoni kórházban jött világra. A szülés után további komplikációkat kellett megoldani: hogy a gyermeket hazavihessék, a nagyszülőknek DNS-tesztekel kellett igazolniuk a vér szerinti kapcsolatot.

A család a múlt hónapban ünnepelte a Tientien születése óta eltelt 100 napot. Liu, az anyai nagymama azt mondta a példátlan esetről beszámoló The Beijing News című kínai lapnak, hogy az állandóan mosolygó kicsi szemei a lányára emlékeztetik, összességében azonban inkább az apjára hasonlít a gyermek.

A szokatlan eset élénk visszhangot váltott ki a kínai közösségi médiában, ahol sokan követelték a béranyaság legalizálást Kínában. A kommentelők szerint ezzel is enyhíteni lehetne olyan egygyermekes szülőknek a tragédiáját, akik az előírást betartva csak egy gyermeket vállaltak, de azt később valamilyen okból elveszítették.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik