Engedélyezett vegyszerek is okozhatnak súlyos károsodást

2018. április 08. 03:23

Riasztó képet fest egy francia tanulmány nyomán a Medical Online azokról a veszélyekről, amelyek a mindennapi életben folyamatosan használt vegyszerek révén leselkednek ránk. Olyan vegyi anyagokról van szó, amelyek elterjedségük miatt beépültek minden ember szervezetébe, ugyanakkor a kutatások szerint felelősek lehetnek számos idegrenszeri eredetű betegség, köztük az autizmus gyakoribbá válásáért.

2018. április 08. 03:23

A vegyszerek engedélyezési folyamata nem veszi figyelembe a tudomány legújabb eredményeit, nyilatkozta Barbara Demeneix, az Endocrine Connections című szaklapban megjelent tanulmány utolsó szerzője. A közlemény áttekinti az elmúlt évtizedben megjelent szakirodalmat, majd az összes szóba jöhető kémiai csoportba tartozó vegyszerrel kapcsolatos epidemiológiai és experimentális adatokat elemezve nemcsak azt mutatja be, milyen mechanizmussal avatkoznak be az adott vegyszerek a pajzsmirigy hormonháztartásába, de azokat a mechanizmusokat is ismerteti, amelyek révén ugyanazok a vegyszerek az ösztrogén– vagy/és az androgén jelátvitelt módosítják, azaz tovább növelik a hormonfüggő fejlődési programokra kifejtett romboló hatást.

Az Université Paris-Sorbonne kutatói által írt áttekintés a legújabb tudományos eredmények alapján részletesen bemutatja azt is, hogy a terhesség korai szakaszában a terhes nő pajzsmirigyét érő „vegyszertámadás” milyen mechanizmusok révén eredményezi, hogy a megszülető gyermeknek alacsonyabb lesz az IQ-ja, és azt is kifejti, a vegyszerek hogyan vezetnek a gyermeki idegrendszer különböző fejlődési zavaraihoz.

A kutatók szerint ma már jól érthetőek azok a biológiai folyamatok, amelyek révén a pajzsmirigy hormontermelését megzavaró kémiai anyagok hozzájárulnak a idegrendszer fejlődési zavarainak jelenleg tapasztalható megnövekedett incidenciájához és az IQ romlásához. A legalapvetőbb mechanizmus szerint az igen gyakran valamilyen halogén csoportot, klórt vagy brómot tartalmazó endogén diszruptorok megzavarják a szintén halogén jódot tartalmazó pajzsmirigyhormon szintézisét, disztribúcióját, metabolizmusát, és a pajzsmirigyhormon receptorainak működését. A halogénezett endogén diszruptor hatású vegyi anyagokat jelenleg olyan mennyiségben használják, hogy azok mindenhol megtalálhatók a környezetben és valamennyi ember szervezetéből kimutathatók.

Az anyai pajzsmirigyhormon alapvető szerepet játszik a magzat agyának normális fejlődésében, olyannyira, hogy az élet első 12 hetében a magzat teljes mértékben az anyai pajzsmirigyhormon-termelésre van utalva. Az anyai hormonális útvonal kismértékű megzavarása is negatív következményekkel jár.

Napjainkban igen sok különböző, de egyaránt endokrin diszruptor hatású vegyszerrel érintkezünk a peszticidektől kezdve a kozmetikumokon és tisztítószereken, vagy a bútorok bevonatain át a műanyag háztartási termékekig, de ide tartozik számos olyan anyag is, ami a gyógyszerek, illetve a többi vegyszer előállítása során használatos, hangsúlyozzák a szerzők, és hozzáteszik: a fejlődési zavarok megelőzése érdekében célzott közegészségügyi beavatkozásokra van szükség, és át kell alakítani a vegyszerek biztonságossági vizsgálatának követelményrendszerét is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natali
2018. április 18. 13:01
Nagyon vonzó és szexi lány vagyok. Szeretek utazni. Olyan embert keresek, aki meghív engem. Megmutatja az országot vagy a várost. És csak legyen egy jó idő együtt. Saját fotóim a https://goo.gl/U5xAfg oldalon Ezen az oldalon is elérhetőek a kapcsolati adatai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik