Hamarosan állandó lehet a nyári időszámítás

2018. február 13. 01:14

Sokaknak okoz átmeneti bosszúságot az évente kétszer esedékes óraátállítás. Úgy látszik azonban, hogy nem kevesen vannak olyanok is, akiknél ez egészségi problémát, alvási nehézségeket is eredményez, így az EP-nél kezdeményezték a megszüntetését-számol be az MTI.

2018. február 13. 01:14

Az uniós parlament sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt.
   

Rámutattak, számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.
   

A 2001-ben hatályba lépett jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv harmonizált időpontot ír elő a nyári időszámítás kezdetét és végét illetően az egész unióra vonatkozóan azzal a céllal, hogy segítse a belső piac hatékony működését. Az Európai Bizottság január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.
   

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. október 14. 19:31
SZóval sokáig a normális időszámítás mindenkinek megfelelt. Aztán jött a nyári, amely ellen mindenki berzenkedett, ezért megszüntetik az eredetit. Ne felejtsük el, hogy az eredeti időszámításnál a nap délben van a zenítjén, a nyári időszámításnál meg 13 órakor.
OrangeOrder
2018. október 27. 14:40
Egyetértek, támogatom. Mindenki utálja.
DrPepper
2018. július 06. 12:54
Ha a nyári időszámítás jobban megfelel az életritmusomnak, és jobban érzem magam tőle, a legkevésbé sem érdekel, mikor delel a nap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik