Unokáink is szenvednek majd tőle

2018. február 11. 04:22

Még az ötvenes évek Amerikájában is kifejezetten ajánlották a kismamáknak a dohányzást, azt állítván, hogy könnyebb szülésre számíthatnak tőle. Manapság persze mindenki tudja, hogy árt vele a magzatnak, mégis sokan vannak, akik a kilenc hónap alatt sem tudják letenni a cigarettát.

2018. február 11. 04:22

Különösen számunkra lehet megfontolandó az a kutatási eredmény, amelyről a Magyar Tüdőgyógyász Társaság számolt be az MTI-nek eljuttatott közleményében.

A tájékoztatóban idézték Horváth Ildikó tüdőgyógyász professzort, aki azt mondta, tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják.
    
Hozzátette, hogy kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe: hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését. Ráadásul ez nemcsak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is „öröklik" a káros hatásokat még akkor is, ha a köztes generáció, tehát a megszületendő gyermek később egyáltalán nem dohányzik.
    
A társaság kitért arra, Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, ez adja az összes daganatos halálozás egyharmadát. „Évente tízezer ember hal meg tüdőrák miatt, Magyarország ebben világelső" – írták.
    
A dohányfüst az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy más néven tüdőfogyatkozás kialakulásában is jelentős szerepet játszik, mivel a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan egyre inkább beszűkülnek, pusztul a tüdő szövete, emiatt pedig egyre nehezebb lesz a kilégzés, és sok betegben később a tüdőrák is kialakul.
    
A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, sokszor csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. 
   

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ezért indította el speciális tüdőrákszűrő programját, ami jóval modernebb a hagyományos módszereknél, így képes kiszűrni a korábban esetleg nem látott elváltozásokat is – áll a közleményben. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marta.kadar.mw
2022. március 11. 13:10
dohányzás káros
qwrtzq
2018. február 17. 10:17
egy újabb számtalanszor cáfolt közhelygyűjtemény unalmas
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik