Spermadeficit a fejlett világban

2017. szeptember 24. 06:25

Aggasztó adatok láttak napvilágot az utóbbi időben a fejlett világ termékenységi mutatóiról. Nemcsak a gyermekvállalási kedv csökken ezekben az országokban, hanem sajnos a képesség is. A medicalonline.hu nemrégen írt erről egy azotszonline.hu oldalon megjelent tanulmány alapján.

2017. szeptember 24. 06:25

Hagai Levine, az izraeli Hebrew University epidemiológusa arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak hímivarsejt koncentrációja Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új Zélandon 1973 és 2011 között 52,4 %-kal, az egy ejakulátumban lévő spermiumok száma pedig 59,3 %-kal csökkent. Dél-Amerika, Ázsia és Afrika férfi lakosságában viszont nem figyelhető meg ilyen statisztikailag szignifikáns negatív trend, bár ennek talán egyik oka abban rejlik, hogy ezekből a térségekből kevés, statisztikailag értékelhető és tudományosan megfelelő színvonalú adat áll rendelkezésünkre.

A lehetséges okokat környezeti és életmódbeli tényezőkben véli felfedezni. Nevezetesen a méhben fejlődő magzatot ért endokrin diszruptorok (a belső elválasztású mirigyekre negatívan ható kémiai anyagok)  károsíthatják a fiúmagzatok ivarszerveit és termékenységét, ehhez járulnak s későbbi peszticidhatások, a dohányfüst és a testsúlyfelesleg. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik