Fűben, fában, viperában az orvosság!

2017. augusztus 28. 04:59

Azt manapság már a legtöbb egészsége iránt érdeklődő ember tudja, hogy a szervezeten belüli vérrögképződés stroke-ot vagy szívrohamot okozhat, amelyet az orvosok véralvadásgátló adásával igyekeznek megelőzni. Ezek viszont komoly veszélyt jelentenek sérülés vagy nélkülözhetetlen műtét esetén, hiszen a vérzéscsillapítás nehézségekebe ütközik.

2017. augusztus 28. 04:59

Az Orvostovábbképző Szemle online kiadása szerint úgy tűnik, hogy taiwani kutatóknak most sikerült megoldást találni erre a problémára, méghozzá egy Délkelet-Ázsiában honos viperafaj mérgének segítségével.

Kutatók már korábban is beszámoltak arról, hogy a templomvipera mérgéből kivont, trowaglerixnek elnevezett fehérje a vérlemezkék felszínén található VI glikoproteinhez (GPVI) kötődve serkenti a vérlemezkék trombussá történő összecsapódását. Huangék egy korábbi vizsgálatukban leírták, hogy ha a vérlemezkék felszínén hiányzik a GPVI, azok nem tudnak összecsapódni, vérrögöt képezni és sérülés esetén mégsem tapasztalható elhúzódó vérzés, amiből arra következtettek, hogy a DPVI hiánya az hosszantartó vérzés veszélye nélkül képes megakadályozni a trombusképződést.

Huang és munkatársai jelenlegi vizsgálatukban bizonyították is feltételezésüket. Egy, a trowaglerix módosításával létrehozott molekula egerek vérébe juttatva gátolta a GPVI-t és következményesen a trombusképződést, és a vérzési idő nem volt hosszabb, mint a nem kezelt egerekben mért… 

Az új molekula reményt ad egy olyan biztonságos trombocita-aggregáció gátló vegyület kifejlesztésére, melynek alkalmazása nem fenyeget majd vérzésveszéllyel. Ehhez azonban – a nem kívánt mellékhatások elkerülésére– meg kell bizonyosodni arról, hogy csak a GPVI-hez kötődik, és olyan módosulatát kell kifejleszteni, ami a hosszabb ideig marad a keringésben, mint a trowaglerix.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a viperaméreg gátolja az új vérerek keletkezését (angiogenezis) is, így abban reménykednek, hogy a daganatok áttétképzésének megakadályozásában is szerepet nyerhet.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik