Így lesz antibiotikumtól mentes az ivóvíz

2017. június 26. 05:50

Világszerte egyre nagyobb gondot okoz az egészséges ivóvíz hiánya. Hazánk ugyan szerencsés helyzetben van ezzel kapcsolatban, de nálunk is probléma az antibiotikum maradványok megjelenése a vízben. Az Inforádió információja szerint viszont az MTA egyik kutatóközpontjának munkatársai most megtalálták azt a módszert, amellyel kiszűrhetőek ezek a maradványok.

2017. június 26. 05:50

Rengeteg gyógyszert szedünk, aminek egy része a kiválasztás során a vizelettel távozik a szervezetünkből. A szennyvízbe kerülnek, ahol komoly problémát jelentenek, hiszen a szennyvíztelepek a hagyományos technológiákkal nem tudják ezeket a szennyezéseket eliminálni.
Így visszakerülhetnek az ivóvizeinkbe, amivel saját magunkat és a környezetünket is mérgezzük
” – ismertette a problémát Szabó László, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézet Sugárkémiai Laboratóriumának tudományos munkatársa..

Elmondta, hogy az antibiotikum-maradványok a szennyvizekben azért veszélyesek, mert elősegítik az antibiotikum-rezisztens törzsek kialakulását, így ha gyógyszert kell szednünk, az nem lesz olyan hatékony a baktériumokkal szemben. Az antibiotikum-maradványok egy része egy bizonyos hatásfokig kiszűrhető, ám az is komoly problémát jelent, ha nagyon alacsony koncentrációban marad az ivóvízben – tette hozzá a kutató.

Ionizáló sugárzással próbáljuk ezeket a szerves szennyezőket eltávolítani, aminek során a vízből olyan reaktív ágenseket készítünk, amelyek képesek lebontani a szennyezőket” – ismertette Szabó László, aki szerint ez nagyon hatékony eljárásnak számít.

A technológiának számos alkalmazása létezik: Koreában például működik olyan szennyvíztisztító telep, ahol elektrongyorsítót alkalmaznak – mondta a kutató, aki szerint ez a technológia más eljárásokhoz képest elég egyszerű: gyakorlatilag csak az elektrongyorsító szükséges a folyamatos alkalmazáshoz.

Maga a berendezés drága, de ha megfelelően beállítjuk a dózist, akkor rentábilis technológia lehet” – fogalmazott az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Energia– és Környezetbiztonsági Intézet Sugárkémiai Laboratóriumának tudományos munkatársa.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik