Tehéntej híján alacsonyabb lesz a gyerek

2017. június 20. 06:20

A XX. század első felében még természetesnek tekintették, hogy a kisgyerekek számára fontos a tehéntej a növekedéshez, inkább a szegénység szabott ennek határt, nem más megfontolások.Az utóbbi évtizedekben azonban előtérbe kerültek tehéntejet helyettesítő alternatív megoldások, például más állati eredetű vagy növényi tejek. Sokan gondolják úgy, hogy ezek fogyasztásával egészségesebb táplálékot nyújtanak gyermeküknek. Az Origo cikke alapján kanadai gyermekgyógyászokok ezzel éppen ellentétes következtetésre jutottak.

2017. június 20. 06:20

Az adatok szerint azok a gyerekek, akik nem tehéntejet isznak, naponta elfogyasztott poharanként 0.4 centiméterrel alacsonyabbak az életkoruk szerinti átlagnál, míg a tehéntejet ivók napi poharanként 0.2 centiméterrel magasabbak. A tanulmány eredményei az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban láttak napvilágot.

Az összefüggések arra vallanak, hogy minél több más állati tejet, illetve tejhelyettesítőt isznak a gyerekek, annál inkább elmaradnak társaiktól a növekedésben. Egy hároméves gyerek például, aki naponta három pohárnyi nem-tehéntejet fogyaszt, akár másfél centivel alacsonyabb lehet azoknál, akik naponta ugyanennyi tehéntejet isznak.

Ez a testmagasságbeli különbség nagyjából megfelel az Egészségügyi Világszervezet által alkalmazott növekedési táblázat fő percentilis-vonalai közötti különbségnek – tájékoztatott Dr. Jonathon Maguire gyermekgyógyász, a toronto-i St. Michael's Hospital orvosa és a cikk vezető szerzője. A napi három pohár nem-tehéntej fogyasztásának megfelelő másfél centiméternyi különbség konkrétan az átlagból (50. percentilis) az átlagosnál alacsonyabb (15. percentilis) kategóriába sorol át egy hároméves gyereket.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy még azok a gyerekek is alacsonyabbak az átlagnál, akik vegyesen isznak tehéntejet és nem-tehéntejet. Mint Maguire rámutatott, ez arra utal, hogy a nem-tehéntej fogyasztása és az alacsonyabb növés közötti összefüggés nem törhető meg azzal, ha némi tehéntejet is beiktatunk a gyerek étrendjébe.

Bár az összefüggés okát nem vizsgálta a tanulmány, a szerzők feltevése szerint a növekedésbeli elmaradás abból adódik, hogy a nem-tehéntejet ivó gyerekek kevesebb fehérjéhez és zsírhoz jutnak.

A testmagasság az általános egészségi és fejlődési állapot fontos mérőszáma – hangsúlyozta Maguire. Európához hasonlóan az észak-amerikai gyerekek számára is hagyományosan a tehéntej a fehérje és zsír egyik fő beviteli forrása, ám egyre több szülő dönt úgy – különböző megfontolásokból –, hogy tehéntej helyett egyéb tejet vagy növényi tejpótló készítményeket ad a gyerekének, s ezek tápértéke elmaradhat a tehéntejétől…

A kutatók összesen 5034, 24 és 72 hónap közötti gyereket vontak be a vizsgálatba. A gyerekek 92 százaléka naponta fogyasztott tehéntejet, míg 13 százalékuk napi rendszerességgel ivott nem-tehéntejet (is). Bár a gyerekek túlnyomó többsége változatlanul napi szinten iszik tehéntejet, a nem-tehéntejet ivók aránya arra vall, hogy e termékek népszerűsége nőtt az utóbbi években, feltehetőleg a vélt egészségügyi előnyökkel összefüggésben – kommentálta a számokat Maguire, majd hozzátette: mivel nagyon új tendenciáról van szó, a nem-tehéntejek gyermekkori növekedésre gyakorolt hatásáról eddig kevés tanulmány készült. Mivel alig akad a témában tudományos eredmény, az átlagos fogyasztó nehezen igazodhat el a tehéntej kontra egyéb tej körüli vitában.

Kritikusok a cikk korlátai közt említik, hogy bár a szerzők egy sor egyéb tényezőt figyelembe vettek – köztük az életkort, a nemet, a testtömeg-indexet, az anya etnikai hovatartozását és testmagasságát, illetve a család anyagi helyzetét –, sem a gyermek étrendjének általános jellemzőire, sem a tehéntej helyett használt konkrét helyettesítő mibenlétére nem kérdeztek rá. „Ezek elég nagy fehér foltok a tanulmányban – figyelmeztet Erin Corrigan, a miami Nicklaus Children's Hospital dietetikusa. – Nem tudjuk, miért ittak ezek a gyerekek mást, mint tehéntejet. Nem tudjuk meg például, hogy a családjuk vegetáriánus, vagy esetleg vegán." A szakember hozzáfűzte: a vegetáriánus táplálkozás a kisebb gyerekek számára is lehet egészséges, de a vegán étrend már nehezebb ügy…

A tanulmány nem azt akarja mondani, hogy a tehéntej elengedhetetlen a gyerekek egészséges fejlődéséhez – szögezi le Maguire, hangsúlyozva: ő csak azt szeretné, ha a szülők nem hinnének automatikusan a hirdetések szlogenjeinek, amelyek a tej-alternatívákat egészségesebbnek állítják be. „Ha egyszer vannak olyan termékek, amelyeket a tehéntejjel egyenértékűként hirdetnek és forgalmaznak, én fogyasztóként és szülőként tudni szeretném, hogy valóban ugyanolyan hatással vannak-e a gyermekem növekedésére" – mondta a kutatóorvos.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik