Súlyos szociális zavart okoz a korai tabletezés

2017. június 09. 09:05

A mai fiatal és kevésbé fiatal felnőttek millióinak mindennapjai telnek az okoseszközök bűvöletében. Az élet egyre több területén érezzük nélkülözhetetlennek ezek használatát, sokan már egészen kicsi gyerekek kezébe is adják, s büszkék arra, hogy a pici milyen ügyesen kezeli ezeket.Ugyanakkor, mint arról az inforadio.hu is beszámol, ezzel a gyerekek szociális- és személyiségfejlődésében is komoly károkat okoznak, akár autizmusra emlékeztető tünetegyüttest előidézve.

2017. június 09. 09:05

A vészharangot egy, a gyermekek védelmére szakosodott, elsősorban Párizs környéki óvodákban dolgozó orvosnő kongatta meg, aki saját tapasztalata alapján azt állítja, körzetében az elmúlt öt évben hatszorosára nőtt azoknak a két-három éves gyermekeknek a száma, akiken komoly viselkedés– vagy figyelemzavar mutatkozik az óvodákban és iskolákban, esetleg jelentős beilleszkedési problémákkal küzdenek.

Anne-Lise Ducanda az egyes esetek összehasonlítását követően jutott arra a következtetésre, hogy ezeket a zavarokat a képernyők túlzott használata okozza. Az általa megvizsgált gyermekek napi hat órát is eltöltenek egy-egy tablet vagy okostelefon előtt, és van olyan csemete, aki nem képes ugyan sem beszélni, sem néhány játékkockát egymásra rakni, de tabletjére le tudja tölteni az aktuális videójátékot.

A helyzet súlyosságának illusztrálására Anne-Lise Ducanda egy kisfiú esetét mesélte el, aki 18 hónapos korában kapta ajándékba az első tabletjét, és aki egy idő után e kütyü nélkül otthon sem enni, sem elaludni nem volt hajlandó.

A szülők eleinte még büszkék is voltak csemetéjükre, hiszen az általa nézett videóknak köszönhetően néhány angol szót is megtanult, a helyzet azonban gyökeresen megváltozott, amikor másfél évvel később iskolába ment.

A tanítók szerint a három éves kisfiú teljesen aszociálisan viselkedett, nem válaszolt a neki föltett kérdésekre, gyakran üresen bámult maga elé, képtelen volt egy helyben maradni és semmilyen tevékenységben sem volt hajlandó részt venni. Más gyermekeknél gyakori dühkitörésekről számolnak be a pedagógusok, egy logopédus pedig azt állítja, egyre több olyan hároméves, rendszeresen tabletező gyermekkel találkozik, akiknek a szókincse elképesztően kicsi, olykor alig tizenöt szóból áll.

Új „cumi"

Anne-Lise Ducanda szerint a tabletek és az okostelefonok újfajta „cumikként” működnek, amelyekkel a gyermekek csendben maradnak, nem zavarják a felnőtteket, ám ez a jelenség passzív, megfogalmazása szerint „képernyő-gyermekeket” eredményez. Az orvosnő szerint a túlzott képernyőzés autista típusú magatartásokhoz vezet, és ezt az orvosok egyre gyakrabban tekintik valóságos autizmusnak.

Az egyre szélesebb rétegeket érintő jelenség miatt aggódó szakértők, pedagógusok nemrég aláírásgyűjtésbe kezdtek, el akarják érni ugyanis, hogy Emanuel Macron újonnan megválasztott államfő indítson országos figyelemfelkeltő kampányt az ügyben.

A probléma kapcsán többen egy, néhány éve az amerikai sajtóban megjelent és a francia média által is felkapott cikkre emlékeztetnek. Ebből a nagyközönség megtudhatta, hogy az amerikai Szilícium-völgy legsikeresebb cégeinek vezetői vasszigorral tiltják el gyermekeiket a tabletek, az okostelefonok, és általában mindenféle képernyő használatától, és előszeretettel járatják őket alternatív, például Waldorf iskolákba.

Hogy miért? A Google, az Apple, a Twitter, a Yahoo vagy az E-Bay vezetői, fejlesztői, mérnökei tapasztalatból tudják: e masinák használata károsítja a gyermekek kreativitását, gyengíti összpontosításukat és akadályozza őket a társas érintkezésben.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leskelődő
2017. június 17. 10:00
A probléma valós, számos cikk jelent már meg róla, és nem csak pszichológusoktól. "A szakemberek figyelmeztető jelzései (amelyek szakértőnk szerint nemcsak külföldről, hanem már magyarországi intézmények részéről is egyre gyakrabban érkeznek) és a legfrissebb kutatások is azt mutatják, hogy az okoskütyükön szocializálódó gyerekek esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan viselkedéses zavarok, mint a hiperaktivitás, vagy a figyelemzavarok, de a gyerekek sokszor már az óvodába sem tudnak beilleszkedni."
héttörpe
2017. június 17. 09:43
meg hát valljuk be, azért ez nem egy neves orvoslapokban megjelent, reprezentatív minta megvizsgálásával, elemzésével szakszerűen készült, független szakértők által megvizsgált és előttük megvédett tanulmány állítja, hanem egyetlen személy. Ja és megjelenik örök kedvencem a Waldorf iskola.
quiet
2017. június 09. 11:24
Nyugi. Ha egy család helyes és stabil értékrend szerint él, minden új a segítségére van. Ha nem, nem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik