A sok férfihormon gyors, de hibás döntést eredményez

2017. május 09. 00:28

Régi mondás, hogy bizonyos férfias szerv aktivizálódásakor úgymond az „ész megáll”. Nos, a laikus tapasztalatot most már általánosabb tudományos megfigyelés is alátámasztja. A férfihormon, a tesztoszteron túltermelődése esetén amerikai tudósok szerint még egyszerűbb logikai feladatokban is könnyen hibáznak a férfiak. Igaz, ezt villámgyors reakcióval teszik-adta hírül az index.hu.

2017. május 09. 00:28

A magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknál csökken az önreflexió, és sokkal ösztönösebb döntéseket hoznak, mint akik csak placebót kaptak a kutatóktól – ez derült ki a Caltech, a Wharton School, a Western University és a ZRT közös tanulmányából, melyet a Psychological Science című tudományos lapban publikáltak.

A tesztoszteronnal kezelt csoport gyorsabban adott választ az elgondolkodtató játékokon, amelyeknél az első tipp általában hibás. Ilyen feladat volt például, amikor azt lehetett tudni, hogy egy baseball utő és egy labda összesen 1,10 dollárba kerül, és az ütő egy dollárral drágább a labdánál, és ebből kellett megmondani, hogy melyik mennyibe került. Az ösztönös válasz az volt, hogy a labda 0,10 dollárba kerül, ami persze hibás. A kontrollcsoportban, melynek résztvevői nem kaptak extra tesztoszteront, többen rájöttek a helyes válaszra, hogy 0,05 dolláros a labda, és 1,05 dolláros az ütő.

A tesztoszteront kapó férifak csoportja sokkal kevesebb pontot szerzett a teszteken, mint a placebót kapó kontrollcsoport, átlagosan 20 százalékkal kevesebb jó választ adtak. Az is érdekes felfedezés, hogy a rossz válaszokat sokkal gyorsabban adták, mint a többiek, viszont amikor mégis jól válaszoltak, akkor ez lassabban ment nekik.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2017. május 29. 18:52
Na, ennek én is bedőltem. Ha az eredményem nem is jó, de legalább a tesztoszteron szintem az.
fogas paduc
2017. május 29. 17:54
Nem azért mondom, de ha az ütő egy USD-be kerül, a labda meg 0.1 USD-be, akkor a kettő összesen 1.1 USD-ben, s az árkülönbség 1 USD....... :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik