Sokba kerül a migránsok egészségügyi ellátása, a kockázatok pedig még nagyobbak

2016. szeptember 27. 07:10

A migráció és az egészségügy kapcsolatáról kérdezte a Frisss FM97.7 Dr. Kecskés László képviselőt és mellkassebész szakorvost, aki az egészségügyi kockázatokról beszélt, emellett természetesen vannak biztonsági és egyéb kockázatok is.

2016. szeptember 27. 07:10
Dr. Kecskés László

–Pontosan mennyibe kerül a magyar egészségügynek a migránsok ellátása és mire számíthatunk?

–Egyetlen adatról van tudomásom, ez tavaly április és idén július vége között a migránsok egészségügyi ellátása eddig 370 millió forintba került. Az tudni kell, hogy ez egy viszonylag alacsony migránsszám mellett következett be…

–Miből áll az migránsok ellátása? Csak a tranzitzónákban vizsgálják őket?

–Van egy általános szűrése a migránsoknak, ahol kiderül, hogy van-e látható, durvább betegségük, akinél a legkisebb gyanú is felmerül, az kap egy beutalót különböző vizsgálatokra. Az utóbbi egy évben 4100 ilyen vizsgálatot rendeltek el az ott lévő egészségügyi személyzet tagjai.

A kockázat oldaláról a másik dolog, hogy ebből összesen 370 migráns tett eleget ezeknek a felszólításoknak, gyakorlatilag megszökdöstek, nem mentek, eltűntek az ellátásból. Senki sem tudja, hogy mi van velük, hol kóborolnak, itt vannak-e még Magyarországon, vagy már valahol Európában, Németországban, vagy Svédországban vannak.
Emellett kockázatot jelentenek a különböző vírusok, amiket hordozhatnak és a betegségek, amiket nem kezeltetnek…A migrációnak az egészségügyi kockázatát már jóval annak előtte felmérte az Európai Egészségügyi Szervezet, mielőtt ez a hatalmas, 2014 óta felgyorsult migráció bekövetkezett volna…
 
Azt tudni kell, hogy hétszázezer AIDS beteg van, ezek 24 százaléka a migránsok közül kerül ki, ez egy hatalmas szám. Az Európában kezelt TBC-s betegeknek a 17 százaléka is a migránsok között van.

Az úgynevezett forrás országok, az arab, az észak-afrikai országok és a közel-keleti térség, Afganisztán és a többi országokban az AIDS-nek a tuberkulózisnak sokkal magasabb az előfordulása, incidenciája, mint Európában, ezért sokkal nagyobb eséllyel hozzák be ezeket a betegségeket.

A nagyon rossz higiénés körülményeknek köszönhetően a tetvességnek magasabb az aránya, ezen kívül maláriát hordozhatnak be…

–Mit jelentene a betelepítés a magyar egészségügyre nézve?

–Két oldala van a dolognak, az egyik az anyagi oldal, ez a migránsok számával lényegében arányos emelkedő összegről lenne szó, aminek a határa akár a csillagos ég, ha a migránsok számának a határa is a csillagos ég, mert itt tízezrekről, százezrekről, sőt milliókról van szó. Nyilván, ez az ország nem bírna el ilyen mennyiségű migránst, de ez a kisebb baj.

Sokkal nagyobb baj az egészségügyi kockázat, ami a mi magyar lakosainkat fenyegeti. Olyan, ismeretlen eredetű betegségek, illetve ismert, de nagyon súlyos betegségeket hurcolnak be, amik a gyerekeink és időseink  akik leginkább érzékenyek az ilyenekre, vagy a leromlott, rossz általános állapotú betegek a leginkább veszélyeztetettek.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik