Az orvosbárókra megy el a pénz

2016. május 02. 05:18

Le kell számolni a tévhitekkel és mítoszokkal, amelyek elfedik a valódi problémákat. Például azzal, hogy kevés az orvos, mert ez nem igaz. Nem az orvos kevés, hanem a nővér, ezért az orvosok végzik el a kvalifikálatlanabb munkákat is, a magyar átlagbér környéki fizetésért….

2016. május 02. 05:18
Lantos Gabriella

30 000 praktizáló orvos dolgozik jelenleg Magyarországon. Sok ez vagy kevés? A fejlett országokkal összehasonlítva pont elég, hisz másutt 1000 lakosra 3,3 orvos jut, nálunk 3,2. 


Annak érdekében, hogy az orvos érdemi jövedelemhez jusson, különféle másodlagos orvospiacok alakultak ki. A legkézenfekvőbb az, ha az orvos a saját kórházában, munkaidő után az ügyeleti ellátást vagy a sürgősségi osztály munkáját már nem közalkalmazottként látja el, hanem egy vállalkozó cégnek dolgozik, a piacinak megfelelő bruttó 5-6000 forintos órabérért.

A magánrendelők bevétele évi 80 milliárd forint körül van a Forbes becslése szerint, ebből a szerződéssel dolgozó orvosok 30-60 százalék körül részesednek. Nagyon fontos jövedelemforrás a hálapénz. Nincs olyan kórházigazgató, aki megtiltotta volna a hálapénz elfogadását a kórházában. Így a hálapénz is legitim jövedelemnek számít, még akkor is, ha nem adózik utána szinte senki.

A hálapénz-hierarchia tetején az intézetvezetők, osztályvezetők és a sztárorvosok vannak, akik úgy rendelkeznek a kórházi műtőkapacitások fölött, mintha az a sajátjuk lenne. Holott a társadalombiztosítás fizeti az eszközöket, az anyagot, az ápolónőt, de még a takarítónőt is. 

És hogy miért van nővérhiány? Mert az ő bérezésük még az orvosokénál is nyomorúságosabb. Szó szerint…. A valóságos nővérhiánynak és a látszólagos orvoshiánynak még egy oka van az alacsony béreken kívül. Ez pedig a rendkívül elaprózott ellátórendszer, a túl sok kórházi ágy és a még több kórház.

A szerző egy magánegészségügyi intézmény vezetője. A cikkben leírtak a magánvéleményét tükrözik.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
béla 60
2017. február 11. 10:44
Mindenkinek annyi egészsége van amennyi pénze !! Nem kell mellébeszélni !
Takács Dezső
2017. február 11. 10:44
Skóciában találkoztam egy ír fickóval és csak lestem amikor a munkáját kérdeztem !Kórházban dolgozik ő a seggtörlő és viszi ki a restet a beteg alól !Nem a nővér vagy az orvos !10 éve volt ez és akkor 12 €-s órabért kapott.Én mint ács 13 €-t kapok Hollandiában ,tehát azt a munkát jól meg kell fizetni ezek szerint.Az amugy a magyar eü egy káosz és bizony az orvosok Dr Éger meg Dr Mikola nemzet orvosa gáncsolták el a holland biztosítós rendszer kialakitását !Most meg nyavalyognak hogy szökik az eü dolgozó !
TopKvark
2017. január 28. 21:39
A fejlett országokban sem lenne elég ilyen infrastruktúrával, ilyen rendszerrel! Nem csak a bérekkel van itt baj. Tízszeres fizetéssel sem lehet büntetlenül 48 órát talpon lenni, pihenés helyett adminisztrálni!A magyar orvosok átlagéletkora a legalacsonyabb, miért is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik