Szinte biztos, hogy Önnek is D-vitamin hiánya van!

2015. március 02. 03:58

Gondolt már rá, hogy a tél nem csak a friss zöldség és gyümölcs szűkössége és a hideg, nyirkos idő miatt gyengíti szervezetünket, de a kevés napsütés a D-vitamin szintünket is jelentősen csökkenti? Márpedig ennek a vitaminnak a hiánya nemcsak angolkórt okoz, amelyről még az iskolában tanultunk, hanem még sok egyéb súlyos és kevésbé súlyos betegség kialakulását elősegítheti.

2015. március 02. 03:58

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) reprezentatív felmérése szerint a magyarok 95 százalékának D-vitamin szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére. A lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a vitamin-hiány, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát és a depresszióra való hajlamot is – közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.
 A tél végi D-vitamin hiánynak is szerepe lehet abban, hogy ilyenkor könnyebben terjed az influenza: egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata 42 százalékkal csökkenthető megfelelő mennyiségű D-vitaminnal.
 Mivel az ősz végi, téli és kora tavaszi időszak alacsony UV-B sugárzása Magyarországon nem megfelelő a D-vitamin képzéshez és az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható, ilyenkor különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása.

A felmérés eredményei szerint azonban csak a lakosság 15 százaléka szed valamilyen D-vitamint (is) tartalmazó készítményt. A vizsgált személyek 7 százaléka szoláriumozott, az ő esetükben a D-vitamin érték magasabb volt. A felmérésben résztvevők 29 százaléka szenvedett már el korábban csonttörést, de csak 8 százalékuk tudott csontritkulásról. A csontritkulással kezelt betegeknek csak a 48 százaléka szedett D-vitamint tartalmazó készítményt.
 A vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első 1000 napban.

A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez, alapvető szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, különösen fontos ebben az életszakaszban a csontok fejlődése, a megfelelő csonttömeg elérése és ezzel együtt a csontritkulás megelőzése szempontjából is. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre az asztmára is" – idézi a közlemény Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, a MOOT főtitkára szavait.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. március 17. 14:20
Ó, persze! Akinek éli fekvésű lakása van és megengedheti magának a zabadban sétálást, annak nem kell tartania a D-vitamin hiánytól. Semmit sem kell szedni, ha az ember normálisan táplálkozik. A GMO-s időszakban majd akkor jön el igazán a gyógyszergyárak ideje! Hajrá, demokrácia!
Fahrenheit 451
2015. március 12. 14:14
tejtermékek, olajoshalak, máj, tojássárgája, vaj, napfény. akinek minderre nincs pénze, az annyit is ér... :(
kizökkentidő
2015. március 02. 23:13
Remélem nem az a "szakértő"(tömeggyilkos) készítette ezt a jelentést aki 30-40 éve feltalálta, engedélyezte a "szívbarát"margarint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik