Mi legyen a házipatikában? (x)

2014. december 30. 22:35

Túl vagyunk az ünnepen, a tél kellemesebbik része már mögöttünk van, most jönnek az évszak leghidegebb napjai, egyben közeledik a megfázások és az influenza, de a téli sportok szezonja is. Hogyan készüljünk fel mindezekre?

Gondolhatjuk, különösen fiatalabb korunkban, hogy minket semmilyen betegség nem dönt ágyba, a mi immunrendszerünk mindennek ellenáll. Aztán egyszercsak mégis jelentkeznek a tünetek: fejfájás, esetleg láz, orrdugulás és orrfolyás, tüsszögés.

Persze leginkább hétvégén vagy még inkább egy több napos ünnep előtt érezzük pocsékul magunkat, s természetesen nincs otthon semmi, amivel segíthetnénk magunkon.
Ezt megelőzendő még a legfittebb embertársunk is jól teszi, ha tart otthon néhány dolgot, amivel enyhítheti a különféle betegségek tüneteit akkor, ha a háziszerek már kevésnek bizonyulnak. Mi legyen tehát mindenképpen a házipatikában?
 
1.Lázmérő
 
Nem csak kisgyerekes családban (ott kötelező, a gyerekek előszeretettel lesznek betegek ünnepekkor vagy hétvégén), de mindenhol legyen otthon egy, de még jobb, ha a biztonság kedvéért két lázmérő is. (Ha rosszul érezzük magunkat, könnyen eltörjük, s ilyenkor jól jön a tartalék)  Amíg nem tudjuk biztosan, van-e lázunk, s ha igen, milyen magas,  nem is kezelhetjük megfelelően.    
 
2.Fájdalom- és lázcsillapító
 
Többféle vény nélkül kapható szer közül választhatunk. Ügyeljünk arra, hogy ellenőrizzük a fő hatóanyagot! Egyrészt lehetünk allergiásak rá, s akkor nagyobb bajt okozunk magunknak,  mintha semmit sem tettünk volna. Másrészről azt sem árt megnézni, hogy ha több különféle gyógyszert veszünk be, (mert azok a fránya tünetek nem enyhülnek elég gyorsan) akkor azonos hatóanyag esetén még túl is adagolhatjuk az orvosságot, s akkor kórház lesz a vége.  Tehát óvatosan szedjük, s ha bizonytalanok vagyunk, már vásárláskor kérjünk tanácsot a gyógyszerésztől!
 
3.Orrcsepp
 
Ebből is sokféle kapható. Mindenki megtapasztalja, hogy neki melyik válik be legjobban, de figyeljünk arra, hogy néha éppen a leghatásosabb károsítja leginkább az orr nyálkahártyáját, így ezt sem szabad nyakló nélkül adagolni.
 
4.Torokfertőtlenítő
 
A kezdődő torokgyulladás tüneteinek enyhítésében segít, például nyelési nehézségeknél, torokfájásnál, de hatásos lehet szájüregi megbetegedéseknél is. Általában szopogatós „cukorka" vagy spray formájában kapható.
 
5.hashajtó, illetve székrekedés és puffadás elleni szer
 
Különösen az ünnepi nagy trakta után, de bármikor előfordulhatnak ilyen jellegű gyomorpanaszok. Nem is szükséges részletezni az evvel járó kellemetlenségeket, elég emlékeztetni rá: a házipatikában mindig legyenek ennek enyhítésére szolgáló készítmények!
 
6.Sebtapasz, kötszer
 
A szülők hamar megtanulják, hogy e nélkül nincs gyerekes háztartás, de igazság szerint „mindenkit érhet baleset", így a legalapvetőbb dolgok közé tartozik, hogy kisebb sérülések ellátásához mindig legyen otthon megfelelő felszerelés. A sebtapaszon kívül tanácsos fáslit, gumizoknit vagy kifordult végtag rögzítésére alkalmas más eszközt is tartani a háztartásban. Ehhez kapcsolódik, hogy égési sérülések ellátására is gondolni kell az otthoni elsősegély csomag összeállításakor. Végül magától értetődő, hogy ha valamilyen krónikus megbetegedésben szenved, mindig ügyeljen rá, hogy gyógyszeréből megfelelő mennyiséget tartson otthon! Záró gondolatként még hozzáteszem: Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a téli időszakban üdülni is eljutunk, a házipatikánkat mindenképpen vigyük magunkkal! Kevés elkeserítőbb dolog van, mintha a várva várt pihenést bosszantó balesetek vagy megbetegedés teszi tönkre. Legvégül még egészséges, sikeres és legfőképpen derűs, boldog új esztendőt kíván támogatóink nevében a Mandiner Egészség szerkesztősége! 
 
Írásunk a várpalotai Belvárosi Gyógyszertár támogatásával készült. (x)
 
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 
A bejegyzés trackback címe: http://egeszseg.mandiner.hu/trackback/14623