Lázár János hazai pályán mosta fel a padlót a gyurcsányista városvezetővel

2024. május 10. 20:48

A XVIII. kerületi utcafórumára még a baloldali vezetés, Szaniszló Sándorék is kilátogatottak. Lázár János azt mondta, aki a lajosmizsei vasútvonalat el akarja vinni a jelenlegi nyomvonaláról, ki akar tolni a pestszentimreiekkel.

2024. május 10. 20:48
Lázár János, Ughy Attila, Szaniszló Sándor
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Nagy Gábor / Mandiner.hu

 

Május 10-én rendkívüli utcafórumot tartottak Pestszentimre központjában, a vasútállomás mellett. A téma mások mellett a 142-es vonal felújítása volt, de szóba kerültek az önkormányzati és európai parlamenti voksolások is.

Egy nagyon rossz állapotban lévő vasútvonalról van szó, aminek fejlesztését – nagyon úgy tűnik – blokkolja a baloldali kerületi vezetés, Szaniszló Sándorék.

Gyurcsányisták miatt kerülhet veszélybe a lajosmizsei vonal  felújítása

Mint azt megírtuk, a DK-s politikus úgymond „közösségi döntést” kínál, mondván, az ott élők joga meghatározni, hogy a 142-es vasútvonal pestszentimrei szakasza föld felett vagy föld alatt vezetett legyen a felújítást követően.

Csakhogy az utóbbi, metrószerű megoldás teljesen irreális opció, a jóval gazdagabb országok nagyvárosai sem engedhetik meg maguknak ezt a luxust, ráadásul – és ezt a Szaniszló vezette képviselő-testület pontosan tudja – a beruházás költségei olyan magasak lennének, hogy a társadalmi megtérülése negatív besorolást kapna, így az EU-s finanszírozás esélyét is kizárná.

Ezt is ajánljuk a témában

Lázárék segítségét kérték a XVIII. kerületi kormánypárti jelöltek

Papp Tibor, a választókörzet fideszes képviselőjelöltje rögtön odaszúrt Szaniszlóéknak, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy összefussanak Lázár János építési és közlekedési miniszterrel a fórum kezdete előtt. Jelezte – utalva az EP-voksolásokra és a szomszédban dúló háborúra –, a Fidesz-KDNP számára kiemelten fontos a béke, fontosnak tartják és lehetőséget látnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszavásárlásában, szeretnék megakadályozni, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimrén túlépítkezések történjenek, de történjen meg végre valahára a lajosmizsei vonal felújítása.

Ehhez kért segítséget a szaktárca vezetőjétől.

Ezt követően Ughy Attila, a városrész kormánypárti polgármesterjelöltje kapta meg a szót. Mint fogalmazott, ha bármi fejlesztés is történt a kerületben, az annak köszönhető, hogy azok alapjait 2019-et megelőzően a jobboldali városmenedzsment letett. Ughy először szót ejtett a 42-es villamosról, annak lehetséges fejlesztéséről – melyet minap ígért meg Karácsony Gergely a kerületieknek.

A jelenlegi főpolgármester egy plüssvillamost adott át gyurcsányista polgármestertársának, hogy „ebből lesz egyszer egy villamos”. „Otthon a kutyám szokott játszani ilyen plüssjátékokkal” – jegyezte meg a politikus.

Azonban, félretéve a tréfát, rátérve a 142-es vonal ügyére, Ughy úgy folytatta, hogy a jelenlegi helyzet – azonos szintű kereszteződések, lassújelekkel tarkított egyvágányú rendszer, elavult eszközpark, infrastruktúra – tarthatatlan, ezért szeretne ezeken az állapotokon a kormány javítani egy jelentős értékű beruházással.

Korszerű, elővárosi vasutat akarnak itt kialakítani.

Csakhogy Szaniszlóék most azért lobbiznak – kifürkészhetetlen okokból –, hogy szüntessék meg a jelenlegi nyomvonalat, a lajosmizsei vonatot pedig tegyék ki az M5-ös autópályához, vagy, ha ez nem opció, vigyék azt a föld alá, ezért áll ez a beruházás. Erre viszont nem lehet forrást találni, érhető okokból, fűzte hozzá a polgármesterjelölt.

Ezt is ajánljuk a témában

Lázár szerint jó előjel, hogy átadtak neki egy listát az elintézetlen ügyekről

És jött Lázár János tárcavezető.

Az építési és közlekedési miniszter nagyon jó előjelnek tekintette, hogy a lakossági fórumra Szaniszló és csapata is kilátogatott, merthogy a baloldali politikusok átadtak neki egy listát az elintézetlen ügyekről, „hogy az Attila meg én majd intézzem el”.

Lázár szerint az önkormányzati választások közeledtével jó előjel, hiszen úgy tűnik, „átadás-átvétel van készülőben”;

majd úgy vélte, a XVIII. kerületiek előtt óriási lehetőség áll nyitva azáltal, hogyha a fórumon úgyszintén résztvevő Ágostházy Szabolcs államtitkár („aki az összes EU-s pénzt a kezében tartja”) mellé a Fidesz-KDNP jelöltjei is megkapják a bizalmat a választópolgároktól június 9-én.

A tárcavezető emlékeztetett, Szaniszló, „a komcsi polgármester” 2019-ben húszezer szavazattal tudott nyerni; „de mi, fideszesek huszonötezer voksot kaptunk 2022-ben”; vagyis ötezerrel több kormánypárti szavazó van a városrészben, állította. „Hol vannak ők, rájuk van szükségünk, és megfogjuk nyerni a választást!” – tette hozzá.

A miniszter felvetette, azok, kik abban a reményben szavaztak a baloldalra 2019-ben, hogy minden jobb lesz, minden bizonnyal csalódottak. Sem a fővárosban, sem a kerületben nem lett jobb az élet.

Lázár rátérve a lajosmizsei vonal felújításának kérdéskörére, leszögezte: „teljes hülyeség, hogy a vonalat a föld alá kell vinni. A világon erre soha nem lesz pénz. Aki ilyet mond, nem alkalmas arra, hogy Önöket képviselje”.

Az viszont már egy relevánsabb kérdés, hogy ez a vasútvonal hol húzódjon, ám a tárcavezető szerint, aki ezt a vonalat el akarja innen vinni, ki akar tolni a pestszentimreiekkel.

Nem akarok csúnyább szavakat mondani, aki ezt a vasútvonalat innen elviszi, az ki fog magukkal b*szni.”

Ez a valóság, az átszállások miatt sokkal hosszabb lesz a menetidő a belváros irányába, mutatott rá. Majd emlékeztetett: a kabinet 1 milliárd forint értékben elkezdte a tervek elkészítését, elkészült a koncepcióterv, most már egy másik fázisban van a projekt, s 2025-re meglehetnek a kivitelezési tervek is.


 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­I­­­g­­a­­­z­i n­i­m­f­­o­­­m­­á­­­n­­­i­á­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Bastyaelvtars
2024. május 12. 07:57
Felmosta vele a padló, helyretette, az ellenzék "megfejtette " nagyot ment, őrjöng.... Mint egy utolsó ócska bulvárlap, ide züllött a mandiner. Ha vki beleolvasna a 10 évvel ezelőtti mandinerbe, a saját cikkeikbe, ég és föld a szintkulonbseg. A kommentekrol nem is beszélve. Akkor se volt túl acélos a színvonal de a maiakhoz képest azok a hozzaszolasok akadémiai székfoglaló beszédek voltak:)
Zolt
2024. május 11. 21:26
A verzió felszini. B verzió a szélsőbell saját zsebből állja a földalatti plusz költséget. Nem kell túlteagálni. A szélsőball nem akar mást csak jól élni más nyakán Háborút és fegyvert a kézbe. De,nem a saját kezükbe. Logikusan gondolkodnak ki8rtatják a jobbosokat akkor ők vannyak a kondérnál...
Valodi
2024. május 11. 12:22
Zolotarjov 22:57 "Gyatra, persze.. Vácra óránként három járat indul a Nyugatiból Staedler flirtekkel. Néha emeld ki a valagadat a kocsiból." - höhöhö ... vele vitatkozzál: „... A háromezer-kétszáz magyar településből ezer az elnéptelenedés határára jutott, a fiatalok elköltöznek, gyerek nem születik. Nincs megélhetés, gyönge az infrastruktúra, csapnivaló a közlekedés.” (Lázár János 2021-ben, a korlátlan NERhatalom 11. évében)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!