Az EU kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben – Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus az Erasmus-ügyről

2024. május 12. 08:51

A világhírű tudós szerint a jelenlegi helyzet „tragikus és hosszú távon fenntarthatatlan”. Szerinte hamarosan meg fog szűnni ez az állapot, ha másképp nem, bírósági úton.

2024. május 12. 08:51

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikussal készített nagyinterjút a Telex, amelyben a tudós többek között arról is beszélt, hogy a nyolcvanas évekkel ellentétben egy magyar kutatónak már nem feltétlenül kell elhagynia hazáját ahhoz, hogy a megfelelő szinten folytathassa kutatásait.

Napjainkban már Magyarországon is vannak világszínvonalú kutatóintézetek

Krausz az ELI-ALPS kutatóintézetet és a Wigner kutatóközpontot emelte ki, mint olyan helyeket, ahol péládul hazánkban is világszínvonalú kutatás folyhat. 

Gyökeresen változott a helyzet ahhoz képest, amilyen akkor volt, amikor elvégeztem a BME-t. 

Vannak olyan projektek, ahol abszolút jó lelkiismerettel tudom mondani ezt” – hangsúlyozta. A fizikus megemlítette az általa vezetett Kutatási Kiválósági Tanácsot is, amelynek tevékenysége kifejezetten arra irányul, hogy a magyar kiválóságokat visszahozzák Magyarországra. Mint mondta, külföldön is bevett gyakorlat, hogy egy-egy kutató éveket tölt külföldön, de Németországban például a kutatók vissza is térnek, ez Magyarországon egyelőre nem jellemző, ezen szeretnének változtatni.

Az EU kettős mércét alkalmaz

A Telex kérdésére, hogy a fiatal kutatókat milyen helyzetbe hozza, hogy az egyetemek alapítványosítása miatt elesnek a Horizon- és Erasmus-programoktól, azt mondta, hogy tragikus a helyzet, ami hosszú távon nyilván nem tartható fenn. „Bizakodom, sőt, meg is vagyok győződve, hogy hamarosan meg fog szűnni ez az állapot, maximum egy-két év alatt, ha másképp nem, bírósági úton. A magyar rendszer teljesen rásimul a Nyugat-Európában használatos rendszerre, ugyanaz a működési elv. 

Ez az eredménye az Európai Unió kettős mércéjének velünk szemben, nem csak ebben a tekintetben” 

– hangsúlyozta.

Ezt is ajánljuk a témában

A tanároknak a diplomás átlagfizetés 100 százalékát kell keresniük

A tanárok helyzetéről úgy vélekedett: „A lehető legnagyobb hangsúlyt kell helyezni arra, hogy a tanári pályára a legmotiváltabb, legrátermettebb tanárok menjenek, és ezt nem lehet másképp, mint anyagi megbecsüléssel” – mondta.

Mint a világhírű tudós tájékoztatott: György László, a Nemzetgazdasági Minisztérium kormánybiztosa egyeztetett vele egy tanulmányról, amely azt mondta ki, hogy a lehető leghamarabb az OECD-országokon belül a tanároknak a diplomások átlagfizetésének 80 százalékát kell keresniük. „Kikérte a véleményemet a tanulmányról, ezzel kapcsolatban azt mondtam, hogy ez egy jó lépés, de csak rövid távon, mert minimum a 100 százalékot kell megcélozni középtávon. Ezt be is építette az anyagba” – hangsúlyozta a kutató.

Krausz Ferenc 1962-ben született Móron. 1985-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen párhuzamosan elméleti fizikusi oklevelet szerzett. Lézerfizikai kutatómunkáját a BME Fizikai Intézetében Bakos József irányítása alatt kezdte meg, doktori tanulmányait a Bécsi Műszaki Egyetemen folytatta, 1991-ben lézerfizikából doktorált, 1993-ban habilitált. Az egyetemen később docensként, majd professzorként dolgozott, osztrák állampolgárságot is szerzett. 2003 óta Németországban él, a garchingi Max Planck Kvantum­optikai Intézet igazgatója, 2004-től a müncheni Lajos–Miksa Egyetem kísérletifizika-professzora. 2003-tól az Osztrák Tudományos Akadémia tagja, 2005 óta a Budapesti Műszaki Egyetem díszdoktora, 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 2020 és 2023 között a hazai Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagja volt. Úttörő kísérleti munkásságának eredményeit világszerte több kutatóintézetben hasznosítják, köztük a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézetben is. Krausz Ferencet az attofizika tudomány megalapítójaként tartják számon. 2022-ben fizikai Wolf-díjat kapott kutatótársaival az ultragyors lézertudomány és az attoszekundumos fizika területén végzett úttörő szerepéért. 2023-ban Pierre Agostini és Anne L’Huillier kutatókkal megosztva fizikai Nobel-díjat kapott az általuk kifejlesztett, „az elektronok anyagbeli viselkedésének tanulmányozására szolgáló, attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért”.

 

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. május 12. 11:11
ez nem Erasmus ügy, hanem Sorosügy.
oberennsinnen49
2024. május 12. 10:57
Ma oda jutottunk, hogy gratulálni kell, ha egy Nobel-díjas el meri mondani a véleményét. Így nagy tisztelet Krausznak, hogy megtette.
RasPutin
2024. május 12. 10:56
Melyik EU tagállam az amelyik EU forrásból ad béremelést a tanároknak óvónöknek?
lemez
2024. május 12. 10:46
Azt régen tudjuk.Soros jugend a nyomósokkal egy évig fetrengett az utcán,a béremelésre forditani akaró kormány megelőgezte,erre a csekk-donáth ügynökök felterjesztésére nem szavazták meg.Bizony játszanak velünk.Ha van rajta sapka,ha nincs rajta sapka nyuszis játékot.Elmebetegek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!