Története legnagyobb üzletére készül az OTP

2024. április 26. 15:29

Csányi Sándor kiemelte, hogy az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta.

2024. április 26. 15:29

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja – mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor kiemelte, hogy a társaság 5 országban piacvezető, több más országban is jelentős a piaci részesedése.

A stabilitást jellemző mutatók jól alakultak, a vállalatcsoport tőkehelyzete stabil, az organikus növekedés jelentős, a hitelminőség csoportszinten javult, az egyszeri tételek és az ukrajnai háború kedvezőtlen hatásai mérséklődtek.

Különösen nagy eredménynek nevezte, hogy a csoportszintű eredmény 64 százaléka az OTP külföldi érdekeltségeiből származott 2023-ban, jelentősen javítva a bankcsoport kockázatviselő képességét. Az elnök-vezérigazgató ezt követen a közgyűlés előtt bejelentette, hogy a bank csütörtökön vételi ajánlatot tett az egyik uniós országban. Többet egyelőre nem közölt az ügyletről, de megjegyezte, hogy ez lehet a bank történetének legnagyobb felvásárlása.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor annyit mondott még, a csütörtöki vételi ajánlatot olyan EU-tagállamban működő bankra adták, amelyben az OTP-nek nincs érdekeltsége.

Hozzátette, hogy a lengyelországi terjeszkedési lehetőséget régóta vizsgálják, Romániából pedig nem szívesen vonultak ki, de egyértelműnek tűnt, hogy nem kapnak lehetőséget akvizíciókra. E nélkül az ottani piacon nehéz kis bankból nagyot csinálni, az OTP távozásának pedig láthatólag „örültek az illetékes hatóságok” a szomszédos országban.

A közgyűlésen elfogadott határozat alapján a 2023-as anyavállalati mérleget 654,988 milliárd forint adózás utáni eredménnyel állapították meg, ebből 65,499 milliárd forint jut általános tartalékképzésére az osztalékfizetés mellett. Az osztalék mértéke részvényenként 535,71 forint, de a jogosultak között az alapszabály szerint a saját részvényekre eső osztalékot is szétosztják. A 280 millió darabos részvényállományból 1,48 millió a saját részvény, ezzel számolva egy részvényre 538,6 forint osztalék juthat. A kifizetés 2024. június 3-án kezdődik.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. április 26. 17:28 Szerkesztve
Valaki majd mondja meg nekem, hogy miért van az, hogy a vállalat nem győzi önnön vállának lapogatását, hogy milyen fasza eredményt ért el, a dolgozóknak meg az infláció alatti béremelést ad meg megy a szöveg, hogy ígymegúgy superbrands demegbecsülünk titeket, hiszen ez a ti érdemetek, de nem lesz bónusz, csak a fele, karácsonyi buli a gyerekeknek ohne, a céges bulin fellép a defekt duó, a pia ingyenes, de fele időben zárva tart a buffet. Ez nagyon sváb.
polárüveg
2024. április 26. 16:45
Érdekes történet az OTP-é 1990 után szakmailag. Sok kreatív elem van benne. Megérne egy könyvet, vagy tanulmányt a máig szóló alakulása. Vitatható a privatizációja, de viszont nem járt úgy, mint a Budapest Bank és társai, meg a letűnt bankok. Node. A romániai leánybank vezetésében pedig bajok voltak. Amilyen blikkfangos volt a privatizációja, ugyanilyen minőségű blikkfanggal vissza lehet térni Romániába. Más formában, új szereplőkkel. Mindig van egy Csaba királyfi, aki segíthet.
contractor-2
2024. április 26. 15:41
Szlovákia? A két nagy olasz bankból valamelyik.
2024. április 26. 15:41 Szerkesztve
Picsányi Sanyika magának privatizálta anno csak általa és belülről ismert állami cégét a lakossági betétesek pénzéből. Az utóbbi 100%-os éves infláció mellett a 200 %-os árváltozások után az eredményeket bátran osszuk csak el kettővel és mindjárt nem is olyan fényesek... (nemde?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!