Idén szabadulhat Vizoviczki László? – Portré az éjszakai élet egykori uráról

2024. február 03. 13:55

A diszkópápa már a ’90-es évek közepétől a hatóságok célkeresztjében volt, ám sokáig nem talált rajta fogást az igazságszolgáltatás, végül 2012-ben csaptak le rá a rendőrök.

2024. február 03. 13:55
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ebben az évben kiengedhetik a fegyházból a rendőrök megvesztegetése és költségvetési csalás miatt elítélt Vizoviczki Lászlót – értesült a Magyar Nemzet. A Hajógyári-sziget volt urának két ítéletét ugyanis összbüntetésbe foglalták, ami ha jogerőre emelkedik, a gyors szabadulást jelenti Vizoviczki számára. Az ügyészség mindenesetre fellebbezett.

A diszkópápát évekkel ezelőtt költségvetési csalás és rendőrök megvesztegetése miatt hét-hét év szabadságvesztésre ítélték. Mivel mindkét ügyében kimondták a bűnszervezetet, kedvezményt nem kaphatott. Néhány éve ugyanakkor a két büntetését összbüntetésbe foglalták. A Magyar Nemzet információi szerint az összbüntetéssel kapcsolatban, egy jogorvoslati indítványnak köszönhetően tavaly decemberben született egy újabb, nem jogerős döntés, ami kedvező volt Vizoviczki számára, akinek az összbüntetése így nyolc évre és néhány hónapra rövidült. A bírósági határozat tényét a Fővárosi Törvényszék is megerősítette a portálnak.

Ennek értelmében a Hajógyári-sziget egykori ura idén szabadulhat, 

hiszen beszámítják neki a letartóztatásban, valamint a házi őrizetben (az új büntetőeljárási törvény szerint bűnügyi felügyeletben) töltött időszakot is. Márpedig Vizoviczki az ellene indult eljárás óta hosszú éveket volt letartóztatásban és házi őrizetben. A döntés még nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség fellebbezést jelentett be. 

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a diszkócsászárnak még be kell fizetnie azt a százmillió forintot meghaladó pénzbüntetést is, amit a jogerős ítéletben megállapított a bíróság. Amennyiben ezt nem teszi meg, még hónapokkal tovább kell a büntetés-végrehajtás „vendégszeretetét élveznie”, hiszen abban az esetben a pénzbüntetést további „börtönnapokká” számítják át – emlékeztet a portál.

Utolsó szó jogán (Forrás: Szigetváry Zsolt/MTI)

Kicsoda Vizoviczki László?

Nos, a sokáig rejtőzködő üzletember családi hátteréről és életéről – a pletykákon és híreszteléseken túl – vajmi kevés információ lelhető fel, s a kíváncsi olvasó hiteles forrást még az életkoráról vagy az iskoláiról sem talál. Ügyeiről, és az éjszakai életben betöltött szerepéről azonban már annál inkább.

Egy biztos: a vele üzleti vagy más okokból személyesen találkozók beszámolói alapján egy olyan középkorú, átlagos termetű és testalkatú, határozott, de udvarias beszédű férfi képe bontakozik ki a szemünk előtt, akitől elsőre majdnem mindenki fél és retteg, majd a személyes találkozáskor némiképp fellélegzik. Az Index korábban így írt róla: „láthatólag kihasználja a fekete, sötétített üvegű, testőrökkel tömött luxusautók pszichés hatását, 

saját magát bigboss-nak, vagyis nagyfőnöknek nevezi az emailcímeiben”. 

Cégbírósági papírokból derül ki, hogy házas vagy legalábbis egykor házas volt, és a kilencvenes-kétezres években pesterzsébeti hivatalos lakcíme volt.

Vizoviczki az éjszakai élet rettegett arcaként, a Hajógyári-sziget uraként vált ismertté, az általa vezetett szórakozóhelyeken a kétezres évektől letartóztatásáig több mint 20 millió beléptetést végeztek, klubjaiban több mint tízezer rendezvény zajlott le.

A semmiből épített fel egy birodalmat, ezért sokan példaképként tekintenek rá, én is” – nyilatkozta korábban az Origónak Vizoviczki László egyik munkatársa, majd így folytatta: „Mások Ibizán süttetik a hasukat, ő viszont hétből hét napot dolgozott. Egy hellyel kezdte, aztán abból visszaforgatta a pénzt” – mondta a nő, aki szerint Vizoviczki teremtette meg Magyarországon a diszkó szórakoztatóipart.

Vizoviczki birodalmát a nyilvános cégadatok alapján legfeljebb megbecsülni lehet. 

Az Opten cégadatbázis szerint három – egy vagyonkezeléssel, egy ingatlanfejlesztéssel és -üzemeltetéssel, illetve egy rendezvényszervezéssel foglalkozó – cégben egyedüli tulajdonos, ezek közül csak az egyik, a rendezvényszervező cég volt nyereséges – 2010-ben. 

A rendezvényszervező cég Facebook-oldalán olvasható akkori angol nyelvű tájékoztató szerint a cégcsoport abszolút piacvezető volt a magyarországi szórakoztatóiparban. Ahogy fogalmaznak: a cég portfóliójában volt „Európa egyik legnagyobb megaklubja, az ötezer fő befogadására képes Studio”, a Studióhoz hasonlóan szintén a Hajógyári-szigeten található Dokk Café, a Pink! klub, a Sláger Palace retrodiszkó, a BedBeach, a Dokkoló és a Coronita house-zenére szakosodott klub is. Ezeken túl pedig a cégnek a belvárosban is voltak szórakozóhelyei: a több mint százéves Moulin Rouge, a Nyugatinál – azóta bezárt – Retropolis, a Club Prestige és a White Angel – írják.

A Moulin Rouge

A tájékoztató szerint a cégcsoport ezeken kívül éttermeket, kávézókat és bárokat is működtetett Budapesten, és rendszeresen szerveztek rendezvényeket a főváros olyan nagy helyein, mint a Papp László Sportaréna vagy a SYMA-csarnok. A bemutatkozó szerint akkoriban havonta körülbelül kb. 150 ezer dollárt (37 millió forintot) költöttek marketingre. A cég partnere volt több lapnak és rádiónak, de saját érdekeltségeik is voltak a médiapiacon: köztük a Free című ingyenes programmagazin, a Freee.hu című weboldal, a Clubinfo.hu közösségi oldal és egy online rádió is hozzájuk tartozott.

Vizoviczki László ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, fényképezni sem igazán hagyta magát, nyilatkozatot pedig szinte alig adott, 

de a TV2-nek és az MTV-nek 2010 júniusában egy árvízkárosultak megsegítésére rendezett jótékonysági rendezvényen úgy fogalmazott: „Az a minimum, hogy megpróbáljunk segíteni, ahogyan csak tudunk”.

Az azóta is emlékezetesnek számító nyilatkozatainak egyikét a West-Balkán tragédia után a Kossuth Rádiónak adta, amikor is az interjú előtt a műsorvezető úgy konferálta fel a diszkópápát, mint „egyedülálló szórakozóhely-birodalom tulajdonosa a fővárosban, és az ország számos pontján” – ezzel először nevezve így Vizoviczkit az akkori sajtóban. „Tudás, tapasztalat, szorgalom” – ez a siker titka az üzletember akkori nyilatkozata szerint. 

Egyrészt magánvállalkozó vagyok, nekem semmilyen szerepem nem lehet egy ilyen kiszűrésben, hiszen ez hatósági feladat. Másrészt most létrehoztuk a Biztonságos Szórakozásért Egyesületet, amely majd ajánlásokat fog tenni a szórakozóhely-üzemeltetők és a hatóságok felé, hogy hogyan lehet elkerülni a jövőben a mostanihoz hasonló tragikus helyzetet” – fogalmazott akkor a tragédia kapcsán.

Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért alapítói voltak:

A38, Avatar, Bladerunnaz, Blog Klub, Cinetrip, Corvintető, Culture Cherry, Girls & Mathematics, Hairy, Hi! Fly, Hypnosis Events / BFTP, IllegalParty, Instant, Kollektíva, Merlin, Minimalheadz / Technokunst / Aktrecords, Ninjabreakz, NVC, Ötkert, Palace, Rewind, Stayfly, Symbol, Több Technót a Parlamentbe.

West-Balkán a tragédia napján (Forrás: hirado.hu)

Vizoviczki már a ’90-es évek közepétől a hatóságok célkeresztjében volt, ám sokáig nem talált rajta fogást az igazságszolgáltatás. Vallomás szól arról is, hogy „karrierje” kezdetén „olajos” pénzekből kezdte kiépíteni a diszkóbirodalmát, amelyhez az anyagi támogatást az alvilág egykori rettegett szereplője, Portik Tamás adta – igaz, ezt a diszkókirály mindig tagadta.

Vizoviczkit a rendőrség régóta „jól ismerte”

és korábban többször is eljárás alá vonták kábítószerrel való visszaélés, drogkereskedelem és lányfuttatás miatt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hatalmas razzia

A Vizoviczki elleni nyomozás a rendőrség belső elhárításaként is működő Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Az éjszakai élet urára és bűntársaira végül 2012. május 31-én 

hatalmas rendőrségi és ügyészségi razzia közepette csaptak le Budapesten.

A Hajógyári-sziget ura mellett elfogtak több magas beosztású rendőrt is: bilincs kattant a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori irányítója, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője, valamint a BRFK volt felderítő nyomozója csuklóján is.

Az akkori gyanú és a későbbi vád szerint a diszkócsászár milliós összegeket fizetett azért, hogy bűnügyi információkhoz jusson, illetve szórakozóhelyeit ne zargassák „feleslegesen” a hatóságok, konkurensei diszkóit viszont razziákkal lehetetlenítsék el.

A vesztegetéses eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő szerepelt.

A diszkópápa hosszú évek tagadása után végül 2019 őszén a bíróságon 

a vádiratban felsorolt bizonyítékokat elfogadva beismerte a bűnösségét,

így elismerte azt is, hogy rendőröket vesztegetett meg. Mindezekért jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélték. A rendőri vezetők ügyében azóta már szintén döntés született és első fokon több rendőri vezetőt is hosszú börtönévekre ítélt a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa.

Az őrizetbe vett öt rendőr közül többen hosszú karriert befutott, a ranglétrán sikeresen előre lépegető emberek, ketten közülük a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szervezett Bűnözés Elleni főosztályáig vitték.

Vizoviczki emellett bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt szintén hét évet kapott jogerősen. A vád és az ítélet szerint Vizoviczki László a 2000-s évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, valamint több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált, 2010 és 2012 közötti időszakban több száz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására megtévesztették az adóhatóságot, és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.

Meghalt a koronatanú

Nem rég, 62 éves korában meghalt V. István, aki Vizoviczki László testőre volt – az ő vallomása alapján ítélték el a rendőri vezetőket is. Azt nem tudni, hogy mi okozta a férfi halálát.

A halálhírt egy edzőterem osztotta meg Facebookon. A bejegyzésben így búcsúznak a Cselli becenevű férfitól: „Búcsúzunk Varga István (Cselli) barátunktól a Fitness 2000 és barátai nevében! Élt 62 évet. Igazi sportbarát volt. A 1988-as szöuli olimpia résztvevője. Elmentél, de soha nem felejtünk! Nyugodj békében!

V. Istvánt ugyanaznap tartóztatták le, mint magát Vizoviczkit, ám a diszkópápával ellentétben őt néhány hét múlva kiengedték, aminek köze lehetett ahhoz, hogy V. István vallomást tett. 

Sokan nem örültek a férfi vallomásának,

több fenyegetést is kapott, ami miatt rendőrök hada védte egy ideig a Pest megyében található házát.

Nyitókép: képernyőfotó, TV2

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2024. február 03. 21:33
diszkópápa vagy diszkócsászár? El kéne döntenie a szerzőnek.
irmag2
2024. február 03. 19:54
"diszkópápa", ezzel az igen intellektuális ábrázattal!
kislaci-2
2024. február 03. 19:07
meno loves pali csipom
Same
2024. február 03. 18:52
Életfogytig kellett volna bezárni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!