Kiderült: ezt gondolják a magyarok a drogról

2023. december 01. 14:19

A terjesztőkkel, termelőkkel szemben egyértelmű a zéró tolerancia.

2023. december 01. 14:19
null

A Drogkutató Intézet felmérést készített, amellyel azt szeretné jobban megismerni, hogy hogyan vélekednek a magyar állampolgárok, az illegális kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőit érintő büntetőjogi szigorításokról. Azt azonban kiemelték, hogy a kérdésekben megjelenő szigorítások hipotetikusan és általánosan értendőek, fiktív megállapításokat tartalmaznak.

A részvétel önkéntes alapon, online történt, név, vagy más személyazonosító adat megadása nélkül. Az adatfelvétel nem tekinthető reprezentatívnak, 1089 válasz feldolgozásával készült.

A válaszokból egyértelműen kitűnik, hogy a szerhasználókkal szemben a büntetés mellett meg kell adni az esélyt az újrakezdésre és a társadalomba való reintegrációra.

Ezért a szerhasználók büntetésének szigorítását csak kisebb arányban támogatnák, mint elleneznék.

„Azonban a droggal kapcsolatos egyéb bűncselekmények, a termelés, csempészet, terjesztés stb. elkövetőire a szigorúbb büntetések kiszabását és más szankciók bevezetését a többség támogatná” – írták. Ez egybecseng a jelenlegi drogpolitikai irányokkal, ahol a szerhasználók a büntetés mellett (sőt az ún. elterelés esetében ahelyett, amennyiben vállalják a megelőző-felvilágosító folyamatbanvaló részvételt) lehetőséget és segítséget kapnak.

A terjesztőkkel, termelőkkel szemben azonban jelenleg is a zéró tolerancia szabálya érvényesül”

– írták.

A kép forrása: Drogkutató Intézet

A nyitókép illusztráció. Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Interista
2023. december 05. 16:47
a marihuána évszázadokig orvosság volt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! aztán megjelent a gyógyszeripar.....
Ekrü
2023. december 01. 20:23
Mindenkinek a saját döntése , hogy drogozik vagy sem, éppen ezért aki droghoz nyúl éppen úgy nem érdemel sajnálatot mint aki árulja. Sajnálatot azok a hozzátartozók , gyakran gyermekek érdemelnek akik ki vannak téve egy drogos kénye-kedvének.
Spiritmonger
2023. december 01. 20:10
Ezt a baromságot! Nem kötelező drogozni. Ha legális lenne a drog, akkor az adóbevételt termelne amellett, hogy az egységsugarú júzer is stresszmentesen juthatna a kedvenc szeréhez. A németek észbe kaptak, és elindították a kannabisz legalizálását. Még egyszer mondom, hogy nem kötelező drogozni.
2023. december 01. 19:18 Szerkesztve
Anélkül, hogy tudtam volna, a címből kitaláltam, hogy ismét az áldrogkutató mekkmesterek írtak valami propaganda cikket :) Amit már el sem olvasok, az eddigi álközvéleménykutatásaik alapján egy 80 éves szenilis nyugdíjasnak tudományosabban megalapozott állításai vannak a drogokról, mert az legalább alkoholistát látott már életében. Ha valakit tényleg érdekel a téma szakszerűen, akkor bármi mást olvasson, ne ezeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!