Sokan már el is felejtették, de még mindig köztünk van a koronavírus

2023. szeptember 07. 09:05

Mai napig rendelkezésre állnak a vakcinák, ha valaki most oltatná be magát.

2023. szeptember 07. 09:05
Daily Life In Krakow, Poland
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Lassan négy éve annak, hogy kirobbant Kínából a koronavírus-járvány, amelynek következtében milliók hunytak el. Hazánkban is kis túlzással minden családban van valaki, aki elvesztette a járvány során valakijét. A különböző korlátozó szabályokat már másfél éve kivezették, az utolsót, miszerint az egészségügyi intézményekben sem kötelező a maszkhasználat, idén április végén jelentették be.

Attól, hogy nincs jelen a mindennapjainkban, még itt van

A járványhullámok rendszerint tavasszal és ősszel érkeztek, a jelentések szerint most is köztünk van a vírus, bár már messze nem olyan erős a variáns, mint volt korábban.

Ezt is ajánljuk a témában

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Mandiner megkeresésére közölte, hogy Magyarországon jelenleg a COVID-19 fertőzések döntő többsége sporadikusan fordul elő, a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható.

 

A szervezet bő egy hete jelentette be, hogy hazánkban a koronavírus új variánsát, az Erist. 

 

Az MTI-nek eljuttatott közleményben azt írták: az új variánst humán megbetegedésekről azonosították laboratóriumi mintákból. A tájékoztatás szerint a SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a figyelmet igénylő változatok kategóriába emelte ezt a variánst.

Pánikra azonban nincs ok 

Az NNGYK szerint jelenleg stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja: egyedül Debrecenben, Győrben és Zalaegerszegen mértek magasabb adatot, mint a korábbi mérésnél. 

Az egészségügyi szervezet portálunkkal közölte, az Eris-variáns fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. 

A megbetegedés tünetei a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetekkel – lázzal, fejfájással, orrfolyással, torokfájással, izom-és ízületi fájdalommal, gyengeséggel – jellemezhetők” 

– fogalmaztak. 

Kiemelték, hogy a megelőzés érdekében fontos, hogy figyeljünk az általános higiénés szabályok betartására, a rendszeres és alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Azt kérték, hogy erősebb tüneteknél a beteg forduljon háziorvosához.

A megbetegedés ellen továbbra is az oltás adja a legerősebb védettséget. A magyar lakosság átoltottsága magas, az oltás továbbra is felvehető”

– zárták. 

Brüsszel zöld utat adott a BioNTech-Pfizernek

A hónap legelején érkezett a hír, miszerint az Európai Bizottság engedélyezte a BioNTech-Pfizer gyógyszergyárak által a koronavírus ellen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcina adaptált változatának európai uniós alkalmazását.

Úgy fogalmaztak, hogy a módosított már hat hónapos kortól engedélyezett. Az uniós szervezet közleménye szerint az új oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni védettséget is.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. szeptember 07. 14:15
Baromi érdekes, hogy míg a pandémiás időkben itt a komment szekcióban Rugó kommenttárssal meg még max 1-2 másik kommentelővel törpekisebbségben sipákoltunk róla, hogy mennyire átbasszák épp a népet az oltáspropagandával (nem vakcina), addig most valhogy mindenki előjött a szekrényből mint oltáspropaganda és covid intézkedés ellenes szabadságharcos. Bár többnyire ennek az új helyzetnek most inkább örülök, de mintha nem is ugyanazon a bolygón lennék, mint akár csak 2 éve.
pipa89
2023. szeptember 07. 13:33
Kösz soha többet, különösen nem Pfeizert. Az anyám a 4. után 5 nappal betegedett meg, két hét alatt elment.
pandalala
2023. szeptember 07. 13:06
"ujujuj 2023. szeptember 07. 10:55 Törvényi erővel büntetném, hogy a koronavírusról híreket közöljenek. ...." :-DDDD jesszus, mekkora sötétség .. TTT ? ( Tiltott, Tűrt, Támogatott ) :-DDD Legközelebb kisorsolok köztetetek egy Lenin szobrot, Marx érdeméremmel ....
egon samu
2023. szeptember 07. 11:07
Aki továbbra is az igazán jóhiszemü áldozatok álmát alussza, az bizonyára megint "oltakozni" fog. Aki egy kicsit is nyitott szemmel és füllel jár, talán még önállóan gondolkodni is tud, az nam hagyja magát a népirtók propagandája, negédes hívogatása és fenyegetései által behálózni és messze elkerüli a génmanipuláló injekciót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!