„Nem tárta fel az igazság minden részletét, aki közel van a főnöki fülhöz” – Bod Péter Ákos Orbán tusványosi beszédéről

2023. július 29. 09:27

Az egykori jegybankelnök szerint Orbán Viktor „a saját közönségéhez beszélt” Tusnádfürdőn.

2023. július 29. 09:27

Az Index Bod Péter Ákost, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökét kérdezte Orbán Viktor tusványosi beszédéről, melyben a magyar kormányfő versenyképes, GDP-t duplázó magyar gazdaságot vázolt fel. A lap többek között azt szerette volna megtuni, hogy alátámaszthatók-e a miniszterelnök által mondott adatok, kijelentések.

Bod szerint 

Orbán Viktor „a saját közönségéhez beszélt, olyanokat mondott, amiket jó volt mondani és jó volt hallani. 

Nem spórolt az öndicsérettel, az adatoknak pedig ilyenkor senki sem számol utána”. Az egykori jegybankelnök arra is rámutatott, hogy a miniszterelnök nem tett említést a magyar inflációról, „egy olyan országban (Romániában), ahol már most egy számjegyű az infláció, csakúgy, mint Horvátországban vagy a sok gazdasági mutatót tekintve uniós sereghajtó Bulgáriában”.

Ezt is ajánljuk a témában

A közgazdász azzal folytatta, hogy „bár az idő sürget, de még mindig nem tudjuk, hogy teljesülnek-e az uniós modernizációs pénzekhez való hozzájutás jogállamisági feltételei, amely pénzekből például Románia már le is hívott. (...) Ahogy azt sem tudni, mehetnek-e az államtól kiszervezett egyetemek hallgatói Erasmus-programra”. 

„Gondban a költségvetés, kilőttek a kamatterhek, a magyar állam besorolása a nemzetközi hitelminősítők uniós listájának utolsó előtti helyén tanyázik.

Nem tudni, lesz-e elég tanár szeptemberben – szóval lenne ügy bőven” – sorolta Bod Péter Ákos.

Nem tárták fel „a teljes igazságot”

Az egykori MNB-elnök szerint, „akik összerakták a számokat a beszédhez, talán kis betűvel azt is odaírták, hogy mekkora inflációval, pontosabban milyen GDP-deflátorral számolnak a következő évekre. A jó hírekre fogékony közönségnek biztosan jól hangzott a sok ezer milliárd forint. Az lett volna persze az igazi »poén«, ha a 2030-as értéket euróban mondja be a kormányfő”.

Majd arra is kitért, hogy „a GDP nem igazán jó mérce olyan ország esetében, ahol a külföldi tőke aránya igen nagy, mivel az ő profitjuk is beleszámít a nemzeti össztermékbe, de nem része a bruttó nemzeti jövedelemnek. A nagy kivitelt produkáló beruházások pumpálják a nettó exportot, azon keresztül a GDP-t, illetve a külkereskedelmi forgalmat, de a nemzeti jövedelmet leginkább csak a magyarországi bérköltség emeli – ha csupa magyar dolgozik a gyárban, tisztes fizetésért”

 

„Félek, hogy aki közel van a főnöki fülhöz, nem tárta fel az igazság minden részletét” 

– hangzott el az Indexnek adott elemzésben.

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. augusztus 09. 22:10
"EPÉS BORT OKÁD" .... Ha ennek a mondatnak a betüit egy kicsit átrendezzük, azt kapjuk, hogy "BOD PÉTER ÁKOS". Érdekes jelenség, amikor valakinek a nevében az illetönek egy jellemzö tulajdonsága, ismertetöjele, söt talán a lényegi szubsztanciája rejtözködik.
csapláros
2023. július 29. 14:14
3. ..."Az lett volna persze az igazi »poén«, ha a 2030-as értéket euróban mondja be a kormányfő”."... ja, ja, de Orbán nem az a balfasz kommunista, aki kiáll a világ elé, hogy: - Elvtársak ide lőjetek! 7 évre előre leírni egy számot ugyanis az öngyilkossággal egyenlő akkor, amikor MÉG EURÓPÁBAN sem sikerült elkerülni immár a 2 jugó háború utáni mostanit! 4. ..."de a nemzeti jövedelmet leginkább csak a magyarországi bérköltség emeli"... a magyarországi bérköltségek meg köszönik jól vannak, maguktól is szépen emelkednek, csak az egyensúly maradjon meg a GDP növekedés, az államháztartási hiány, a belső fogyasztás és az azt fedező import, a megtakarítások, a lakossági vagyon növekedés és az infláció között...
csapláros
2023. július 29. 14:13
1. Orbán a saját közönségéhez beszélt? Részben igen, azokhoz, akik immár ÖTÖDSZÖRRE is úgy látják, hogy rajta kívül más alternatíva nincs. Na meg MINDENKI MÁSHOZ is, akik szeretik, vagy megfojtanák egy kanál vízben, beleértve a szomszédos országok mellett a reá reagáló uniósokat és a világ jelentős újságjait valamint a további reagálókat is a nagyvilágból. 2. A beszédből egyértelmű, hogy az elmondottak mögött komoly közgazdasági, stratégiai számítások vannak, az előrejelzések korlátain belül. Márpedig maga Bod-Péter vázolta fel a bizonytalanságokat okozó tényezőket. Infláció ügyben elhallgatta Orbán (és Bod-Péter) a nemzetáruló ellenzék 13 éves folyamatos aknamunkájának forint árfolyam romboló, inflációnövelő hatását.
Libernyákkomcsi nem hülye csak aljas
2023. július 29. 13:36
Mert kihez kellett volna beszélnie Te Nagyon Hülye? Ki az aki szavazhat rá? Vagy nem a szavazóinak kellett volna beszélnie? Netán neked?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!