Kormányinfó: A rendszerváltás óta soha nem volt még ennyi aktív munkavállaló Magyarországon

2021. szeptember 15. 12:12

A kormány tervei szerint 2022-től több lesz Magyarországon a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az átlagbér volt.

2021. szeptember 15. 12:12
null

A kormánynak sikerült túlteljesítenie azt az ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a koronavírus megszüntet, hiszen a legfrissebb adatok szerint 4 millió 704 ezren dolgoznak Magyarországon – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón.

A turizmus egyedülálló rekordot döntött

Gulyás Gergely hangsúlyozta: soha az elmúlt 31 évben, a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon ennyi aktív munkavállaló. Úgy értékelt:

a gazdasági növekedés számai a harmadik negyedévben is bizakodásra adnak okot,

a turizmus pedig egyedülálló rekordot tudhatott magáénak a nyáron. Azt is közölte: a kormány ezért azt reméli, hogy meglesz az 5,5 százalékos növekedés, ami a feltétele annak, hogy a gyermeket nevelő családok a jövő év elején visszakaphassák a személyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig az idei év után.

Január 1-jétől több lehet a minimálbér, mint a Gyurcsány-kormány alatt az átlagbér

A kormány azt szeretné, ha a minimálbér 200 ezer forintra emelése már jövő év január elsejével megvalósulna, és ha ez megtörténik, akkor 2022-től több lesz Magyarországon a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az átlagbér volt - közölte a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány meghallgatta a pénzügyminiszter tájékoztatását a minimálbér-tárgyalásokról, amelyeket a munkáltatókkal és munkavállalókkal folytatnak.  Jelezte, ez ügyben világos feladatot jelölt ki a nemzeti konzultáció,

amelyben a válaszadók 94 százaléka a 200 ezer forintos minimálbér mellett foglalt állást.

A minimálbér 2010-ben 73 500 forint volt, így nagy eredmény lenne, ha 2022. január elsejével elérhetnék a 200 ezer forintot – értékelt.

Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból

A kormány értékelése szerint a koronavírus negyedik és azt követő hullámai alapvetően eltérnek majd az előzőektől, hiszen az oltás védettséget ad, aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő – közölte a járványügyi helyzettel kapcsolatban.

Ha az oltás működik, Magyarország működik

– hangoztatta, majd hozzátette: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból. A miniszter közölte,

az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb.

Jelezte azt is, hogy az országban bőven van oltóanyag és Magyarország csatlakozik a 12 év alattiaknak adható oltások uniós beszerzéséhez, ha lesz ennek a korosztálynak beadható vakcina, Magyarország is beszerez belőle. Hangsúlyozta: a munkáltatókkal már tárgyalnak arról, hogy a munkavállalás feltételének vezessék be az oltakozást, és erről egyénileg dönthessenek, ugyanakkor erről még nem született döntés.

Elismerés, hogy a pápa részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson

A tárcavezető kiemelte: sem a jelenlegi pápa, sem elődje nem vett részt korábban eucharisztikus kongresszuson, és korábban II. János Pál pápa is mindösszesen csak három ilyen eseményen volt jelen. Hozzátette:

ritka, hogy a pápa bármely országot az eucharisztikus kongresszus során személyes jelenlétével megtiszteli. 

Gulyás Gergely a kabinet nevében köszönet mondott annak a mintegy 20 ezer embernek, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezésében segített. Elmondta: vasárnap a pápai szentmisét 250 ezren hallgatták a helyszínen, az Andrássy úton pedig szeptember 11-én este a gyertyás meneten háromszázezren vonultak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2021. szeptember 15. 18:07
Szentkirályi Alexandra is kapott kérdést, egészen konkrétan a kaszinókoncessziókról, amelyben a férjének az érdekeltsége az egyik kedvezményezett. A szóvivő szerint vannak jogszabályok, amik mindenkire vonatkoznak. Azt is hozzátette, a jobboldali kormányzatban nincsen annak hagyománya, hogy üzletemberek kerülnek a kormányzat közelébe.
nick89
2021. szeptember 15. 13:02
Akkor nekünk most kurvajó, ugye?
Világlátó
2021. szeptember 15. 12:45
Bezzeg a CSODÁLATOS Gyurcsány-Bajnai kormányok idején!!! 12%-os munkanélküliség, több mint egymillió ember munka nélkül! Az volt ám a tuti - a baloldal által agyon támogatott multiknak. "Ha nem tetszik a munkahely, el lehet menni keresni másikat" - ezt a dumát kaptuk állandóan.
Istók3
2021. szeptember 15. 12:26
Orbán megint megbukott, pedig ma szerda van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!