Orbán: Ki fogjuk bírni

2020. szeptember 27. 20:01

„Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják” – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában.

2020. szeptember 27. 20:01
null

„Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják” – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában. A miniszterelnök közölte, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba.

„A koronavírus-járvány első hullámához képest fontos változás, hogy most közelebb vagyunk ahhoz, hogy legyen vakcina” – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök az interjúban. A kormányfő szerint Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják. Mint mondta, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba.

„Fontos tanulság, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak. Felszálló ágban van a járvány” – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, a gazdaságot valahogy helyre lehet hozni, az elvesztett életet ugyanakkor nem lehet visszahozni. A kormányfő együttérzését fejezte ki a gyászoló családoknak.

Rámutatott: az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik, de együtt sikerül majd legyőzni a járvány második hullámát.

Emlékeztetett, hogy

tavasszal a világ 20-25 legjobban védekező országa között voltunk.

„Orbán Viktor kitért arra, hogy a nemzeti konzultációt azért is szervezték, hogy a védekezési tervben részt vegyenek. Az emberek a konzultáció során egyértelművé tették, hogy védekezni akarnak, de az országnak működnie kell” – jelentette ki a kormányfő.Ha az egészségügyi dolgozók el tudják viselni a növekvő terheket, akkor sikerülni fog. „Most sokkal inkább betartják az emberek a szabályokat, mint nyáron” – mondta a miniszterelnök.

„Járom a kórházakat. Nehéz az orvosoknak, nővéreknek, de mindenhol van elegendő eszköz, ágy és lélegeztető-készülék.Lépcsőzetes védekezést valósítunk meg, kijelöltük az első nyolc kórházat, ha azok is megteltek akkor jön a következő” – magyarázta a kormányfő.

„Értem, ami a térségben történik, de mi Ausztriát követjük. Egyelőre nem értem a csehországi történéseket” – mondta a kormányfő. A határzár továbbra is marad, mivel el kell vágni a vírus utánpótlását – tette hozzá Orbán Viktor.Ha van munkahely, akkor van minden – hangsúlyozta a kormányfő. A miniszterelnök szerint a közmunkabéreket emelni kell a következő évben.

Több mint 4,5 millió ember dolgozik most, míg 10 évvel ezelőtt 3,6 millió ember dolgozott” – ismertette a kormányfő. A varázshatár a 4,5 millió dolgozói tömeg, de az álmok között szerepel az 5 milliós határ is.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a főváros üzleti modellje a külföldiekre épült. Budapestnek nincs olyan üzleti modellje, amely a magyarokat szólítaná magához. „Kell, hogy a magyarok is itt legyenek Budapesten” – tette hozzá.

„Március-áprilisban aggódtam, és azt figyeltem, hogy nem derül-e ki, hogy a gyerekekre is veszélyt jelent a vírus” – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, az idősek védelmét meg lehet oldani, de a gyerekekét sokkal nehezebb. Egyelőre nem derült ki, hogy a gyerekekre veszélyt jelent a vírus.

„Ki fogunk szabadulni ebből a nyomorúságból, és ki fogjuk addig bírni” – hangsúlyozta a kormányfő.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. szeptember 28. 09:04
ez nem háborgás részemről, nem ideális, de ennyi beleférhet
békalepcse
2020. szeptember 28. 07:13
"A koronavírus-járvány első hullámához képest fontos változás, hogy most közelebb vagyunk ahhoz, hogy legyen vakcina" Szállj már le a vakcina nevű hosszúciciről! https://youtu.be/UTON78MNdhs
jánosbácsi
2020. szeptember 27. 22:39
Orbán Viktor egyre jobban teljesít. :D Most már nem mond semmit érdemlegeset csak ismételgeti önmagát.
gwrf
2020. szeptember 27. 22:05
mit nem ért a cseheken a dagadt? Hogy kétszer annyit tesztelnek? Naponta hazudják, hogy a who-t követjük, miközben a who ajánlása szerint 5%-on kell tartani a teszt/pozitív eset mutatót. Nálunk ez jelenleg 8-10%. De nem baj, a nerbolsiknak Cecília azzal is tud újdonságot mondani, hogy használjanak szappant.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!