A lihegésnél többre tartom a lassú gyarapodást

2015. december 14. 09:42

Nem az az ambíciónk, hogy merjünk kicsik lenni, hanem az, hogy annak legyen a legtöbb támogatója Magyarországon, amit mi gondolunk a világról. Ez a politikai genetika természetes parancsa, nem kell szégyenlősködni. Interjú.

2015. december 14. 09:42
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc

„Hogyan lesznek nagyobbak? Az ön megosztó személyisége miatt a DK sincs könnyű helyzetben, ha jelentősen növelni akarja a támogatottságát.

Csak hogy teljesen világos legyen: a DK célja nem pusztán az, hogy megelőzze az MSZP-t, hanem az, hogy országosan is az első legyen. Nem az az ambíciónk, hogy merjünk kicsik lenni, hanem az, hogy annak legyen a legtöbb támogatója Magyarországon, amit mi gondolunk a világról. Ez a politikai genetika természetes parancsa, nem kell szégyenlősködni. Kár lenne azt is tagadni, hogy a párt arculatát jelentős részben én alakítom. A hozzám kötődő várakozások, érzelmek és ítéletek is döntenek abban, ki az, aki támogat minket, és ki nem. Egy erősen szabadságpárti, polgári-baloldali mentalitású ember vagyok. De ezzel együtt is azt gondolom, hogy erős államra van szükség.

A jobboldal vagy a baloldal van nagyobb válságban? Ahogy egyszer mondta, a Fidesz rendszere a saját súlya alatt fog összerogyni. De vajon a baloldalt nem teszi tönkre saját súlytalansága?

Ennek az oldalnak egy csomó ragyogó politikusa van. Trafikügyben nincs jobb Varju Lászlónál, Szabó Tímea kitűnően üti-vágja gyermekszegénység-ügyben a kormányt. Zseniális, amit Gőgös Zoltán földügyben művel, vagy amit Juhász Péter tesz a korrupció ellen. Karácsony Gergely szép kísérletet csinál Zuglóban, a mi Szabó Attilánk pedig példásan lép fel Százhalombattán a tervezett gumiégető ellen. Egyenként mind kitűnőek, de ez nem csapat. Nem vagyok fociértő, de ez olyan lehet, minthogy az Eb-re ki nem jutott holland válogatott tagjai is állítólag egyenként jobb képességűek, mint a magyar fiúk, mi jobb csapatként mégis kijutottunk. A baloldalon ugyanígy van több, egyenként jó képességű ember, de ők csapatként nincsenek megszervezve. Ha nem érti meg mindenki a baloldalon, hogy ez csapatjáték, akkor hiába az egyéni jó teljesítmények, eltűnünk.

És a Fideszt mi roppantja össze? Nekik a Medián a ciklus közepe felé soha nem látott, 51 százalékos támogatottságot mért a biztos szavazók körében.

Lehet, de a Fideszt nagyon sok minden nyomja kívülről és feszíti belülről. Kétségtelen, hogy amíg a menekültügyet fenn tudják tartani – és erre iszonyatos erőfeszítéseket is tesznek –, addig megőrizhetik magas népszerűségüket. De ez nem tarthat örökké. Ezzel a témával nem tudják sokáig elfedni a közélet igazán fontos ügyeit, a kormányzás problémáit. A most ismét sokat emlegetett Habony Árpád is csak egy jelenség, a romlottság szimbóluma. Több mint ötven eljárás van folyamatban a kormány ellen az európai korrupcióellenes hivatalnál. Ezekből még nagy gond lehet. Abból is, hogy a nagy strukturális rendszerek borzasztó bajban vannak. Az egészségügyben az elvándorlás, vagy a Szent Imre Kórházban történt tömeges felmondások ennek tünetei. De sztrájkra készülnek a pedagógusok is a ki nem fizetett bérek miatt. Az önkényre épülő rendszerek, féldiktatúrák az ellenzék korlátozott mozgástere miatt ugyan tovább tudnak fennmaradni, mint azt kormányzati teljesítményük indokolná, de a bukás előbb-utóbb elkerülhetetlen.”

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2016. január 01. 07:06
Ez egy FASZ!
Sulammit
2015. december 14. 14:23
Egészségügy? Még te beszélsz? Mi volt Horváth Ágnes idejében? Mi volt Molnár Lajos idejében? Németországból vajon miért vándorolnak el az orvosok Amerikába? Erről miért hallgatsz?
Sulammit
2015. december 14. 14:10
Sosem voltál jó politikus. Mert ellenzékből "a lassú gyarapodás" olyan, mint az események utáni loholás. A politika szélén táncolás.
áfonya
2015. december 14. 13:48
Annak ellenére hogy ferkó a lassú gyarapodás híve ,riadt majom sebességgel meggazdagodott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!