Brit adófizetők pénzén is igénybe lehet venni a magyar egészségügyet

2015. augusztus 11. 12:28

Egy magyar újságíró a Daily Mail oknyomozó csapatával együttműködve derítette fel, milyen könnyű hamis adatokkal brit tb-számot szerezni, majd az így kiváltott európai egészségbiztosítási kártyával hazai rendeléseken, ámde brit adófizetők pénzéből elvégeztetni a beavatkozásokat.

2015. augusztus 11. 12:28

Egyre többen fizettetik hazai egészségügyi kiadásaikat a brit egészségbiztosítóval, ráadásul nem is túl bonyolult elintézni a csalást - derül ki a Daily Mail cikkéből. Horváth Ani Budapesten élő újságíró a brit lap oknyomozó csapatával próbálta ki, hogyan is működik az egész rendszer.

Első körben szerzett egy brit tb-számot egy angol rendelőn keresztül: itt a Daily Mail riportere mint főbérlő adta le Horváth adatait, majd később ő maga is Londonba repült egy vizsgálatra. Az adatokat sehol nem ellenőrizték, így a rendelőben nem győződtek meg például arról, hogy tényleg az Egyesült Királyságban él-e a páciens.

A vizsgálat után hat nappal meg is kapta a tb-számot a brit hatóságtól (NHS). Ezután ezzel a számmal egy brit Európai Egészségbiztosítási kártyáért folyamodott, amit két napon belül meg is szerzett: ezzel gyakorlatilag öt évig a brit adófizetők pénzén végezhetnek el rajta bármilyen „sürgősségi” beavatkozást az Európai Gazdasági Közösség és Svájc területén. Mint kiderült, a „sürgősségi” beavatkozás fogalmát viszonylag rugalmasan kezelik a magyar egészségügyben.

A magyar újságíró a megszerzett kártyával július 9-én több rendelőbe is ellátogatott Budapesten.

A szemészeten tájékoztatták, hogy sürgősségi esetben jár neki a kezelés, de mégis adtak neki időpontot. Egy transzplantációs klinikán is azt a tájékoztatást kapta, hogy használhatja a kártyát, csakúgy, mint egy szülészeti központban. Itt a vizsgálatokat gond nélkül, a szülést viszont csak még egy külön papír kitöltése után állja a brit pénztár. Egy bőrgyógyászati rendelésen úgy tájékoztatták, hogy használhatja a kártyát bőrvizsgálatra és arckrémre – ezek egyértelműen nem sürgősségi kezelések.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. augusztus 11. 15:22
Mi érdeke van abban egy M.o.-on élő magyar embernek, hogy őt M.o.-on magyar rendelőben (esetleg) mint brit biztosítottat lássák el...??! Hogy az állítólagos újságírónak mi az érdeke ebben a brit "botrány"-cikkben, azt sejthetjük... "money, money..."
Csigorin
2015. augusztus 11. 13:45
Hat ha ezek a britek ilyen hulyek hogy bemondasra elhisznek mindent... probaljon az ujsagiro francia TB szamot szerezni :) elarulom, nem par nap lesz :)
pollip
2015. augusztus 11. 13:44
Mit akart ezzel az újságíró bebizonyítani? Azt, hogy a brit rendszer még mindig sokat ad, vagy azt, hogy a magyar ember szemét csaló? Egy átlagos magyarnak ez a technológia roppant drága-repülőjegy oda-vissza, ott-tartózkodás, ebből több, mint egy évig fizetheti itthon a tb-t nem is beszélve arról, hogy a magyar eü minden bajával együtt jobb, mint az angol. Ilyen csalást, mint amit az újságíró elkövetett, nem hallottam, azt viszont tudom, hogy a kint dolgozók hazajárnak orvoshoz, természetesen magánrendelőbe.
Akitlosz
2015. augusztus 11. 13:15
Csuknák le az ilyen csaló újságírókat! A bűnözők nagy része egyszerűen újságíróként dolgozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!